2013 m. gegužės 19 d., sekmadienis

Filmas: "Auksinė praraja" / "Velvet Goldmine"




Sveiki visi, 

Britų režisierius Todd Haines ryžtąsi įdomiam filmui „Auksinė praraja“ (kitur galite rasti kaip „Aksominė aukso kasykla“) (Velvet Goldmine) (1998). Šio režisieriaus teko regėti puikią juostą „Toli nuo Rojaus“ (2002), tad jis jau nebebuvo svetimas mano akims. „Auksinė praraja“ yra dar vienas sėkmingas darbas, nominuotas „Oskarui“ už geriausius kostiumus. Na, išties filmas pulsuote pulsuoja septinto-aštunto dešimtmečio dvasiomis. Filmas muzikalus, pilnas šių dešimtmečių hitų ir nežabotos roko evoliucijos dvelksmo, seksualumo, kontrastų ir narkotikų.

Rokerio nelengvas gyvenimas, kuris veda milijonus iš proto lengvai sugriaunamas kaip ir sukuriamas. Tai neabejotinas paminklas septintajam dešimtmečiui. Nors scenarijus yra frikcinis, tačiau personažuose galime apčiuoti ir atpažinti tam tikras to meto roko žvaigždes, kurie scenoje rengėsi kaip moterys, o gyvenime, nors ir vedę, seksuodavo su kuo tik papuldavo. Jiems nuskilo, nes jų eroje dar nebuvo atsiradęs AIDS, nes kitaip jie tikrai kentėtų nuo šios ligos, kuri išplito kaip maras devintajame dešimtmetyje ir masiškai krito laisvo elgesio genijai, įskaitant panašaus tipažo filmo herojė „Dija“ (Gia) (1998) su Angelina Jolie, analogiškai gyvenimą baigė ir F. Merkuris. Tačiau septintas dešimtmetis dar saugus, nors prisodrintas seksualinės revoliucijos nuotaikų. Labiausiai filme žavi kruopščiai atkurta laikmečio dvasia, kostiumai nuostabūs, o ir palaidam, nevaržomam gyvenimui nejučia imi žavėtis, nustumdamas visus moralinius principus į šalį.

Sutinkame neįtikėtinai dar jaunus, bet labai talentingus aktorius – Ewan McGregor, Christian Bale bei Jonathan Rhys Meyers, kuriais nusivilti tiesiog neįmanoma. Išties labiausiai šokiravo Ewan McGregor personažas, nes ne kiekvienas ryškesnis aktorius ryžtųsi ant scenos suvaidinti rokerį, kuris nusimovęs kelnes atvirai vizgintų savo genitalijas, atkišęs užpakalį demonstruotų skylę ir svaidytųsi nepadoriais gestais. Išties rokeriai tąkart nesiskaitė su publika ir publika tokius dievindavo. Filmas pilnas kontrastų tarp herojų ir jų įvaizdžių, kurie, dievaži, net dabar, jeigu atsirastų panašių, atrodytų šokiruojančiai. Tad Lady Gagos fenomenas tėra tik menki žiedeliai ir verti pajuokos šokiravimo fronte, palyginus su tuo, ką išdarinėjo septinto dešimtmečio roko dievaičiai. Filmas išties žavus perliukas, vertas įžvalgios akies ir įdomaus žiūrovo.

Mano įvertinimas: 9/10
Kritikų vidurkis: 65/100
IMDb: 7.0


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą