2013 m. gegužės 28 d., antradienis

Filmas: "Mūsų suma" / "The Sum of Us"


Sveiki visi,
Australų filmas „Mūsų suma“ (kitaip dar galima versti „Mūsų rezultatas“) (The Sum of Us) (1994) pasakoja apie tėvo ir homoseksualo sūnaus gyvenimą. Tai gražus, nebalus pasakojimas apie šeimyninius santykius, mano akimis, truputį pernelyg pasaldintas ir pernelyg sentimentalus, tačiau tai išties neblogas darbas šia tema iš visų urmu bėgančių filmų pro mano akis. Šiame filme neabejotinai stipriausias vaidmuo atitenka vienam garsiausių Australijos aktorių Russell Crowe, kuris būtent su šiuo vaidmeniu prasimušė kelią į Holivudą. Tada dar jaunas aktorius atlieka viso labo tik antrą pirmojo plano vaidmenį ir iškart lieka maloniai įvertintas. Pats Crowe pasakoja, kad vaidmenis visada pasirenka tik tuos, kurie pašiaušia jo gyvaplaukius, perskaičius scenarijų. Galbūt filmas „Mūsų suma“ ir buvo vienas iš jų, kas žino...
Filmas stebina savo „standartišku nestandartiškumu“. Viskas lyg ir vyksta eilinėje pusdramoje, bet truputį šokiruoja, kai filmo herojai kalbėję tarpusavyje, pasisuka ant kulno, ir ima kalbėti su kamera ir už jos esančiais žiūrovais. Neįtikėtinas pasirinkimas, mano galva, tik praturtina filmą menine plotme. Čia nerasime daug erotizmo, nes visas epicentras, tornado akis sukasi ne apie homoseksualių santykių saviraišką, bet tėvo ir sūnaus santykį, kuris labai nestandartinis ir galbūt primena šiek tiek vidutinių ar visai prastų komedijų bendravimą, tačiau susidūrimas su puritoniška ir itin konservatyvia Australijos visuomene, kartu pademonstruoja, koks nutolęs šios šeimos supratimo ir santykių branduolys nuo visuomeninių normų. „Vaikai yra tik mūsų pačių suma,“ – sako vienišas tėvas, kuris paantrina dar vienai išsakytai minčiai, - „todėl, kad jie yra tokie, kokie yra, tai tik dar labiau daro juos nuostabesnius!“ Visgi filmas turi ir didaktinę, šviečiamąją holistinę medalio pusę. Tai filmas nešantis žinią paprastoms šeimoms, kurie kraupiu žvilgsniu žiūri ne tik į homoseksualumą, bet ir apskritai į žmogaus seksualumo įvairovę.
Manau, kad filmas pakankamai vykęs, su gerais aktoriais, įtikinama režisūra, neprastu operatoriaus darbu, o ir muzikos takelis šįkart man labai patiko. Finalinė daina iki šiol sukasi mano galvoje. Net nežinau, jeigu tik turite noro ir galimybes, pasižiūrėkite šią juostą. Tiesa, filmo lietuviškai nerasite, - nebent anglų kalba ir kur nors rusų. O šiaip, tai sveikintinas darbas, kuris daugelį turėtų nenuvilti.
Mano įvertinimas: 8/10
IMDb: 7.4


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą