2015 m. liepos 7 d., antradienis

Filmas: "Šiukšlės" / "Trash"




Sveiki, skaitytojai,

Neseniai teko pamatyti ilgai pas mane užsistovėjusį filmą „Šiukšlės“ (angl. Trash) (2014), kurį režisavo, mano akimis, legendinis Stephen Daldry. Taip, tas pats, kuris režisavo filmus „Bilas Eliotas“, „Valandos“ bei „Skaitovas“. Paskutiniu metu režisierius daug laiko skyrė teatrui, todėl jo paskutinis filmas „Nepaprastai garsiai, neįtikėtinai arti“ buvo gerokai mane nuvylęs. Tiesą sakant, to tikėjaus ir iš filmo „Šiukšlės“, o tai ir buvo viena iš priežasčių, kodėl atidėliojau jį pažiūrėti.

O visgi filmas man labai patiko. Taip, jame nėra subtiliojo Stephen Daldry, bet pati istorija gerokai sujaudino. Dirbti kine su vaikais rimtam filmui nėra lengva užduotis, ypač įtikinti žiūrovą. Filmas apie Brazilijos sąvartyno vaikus, kurie įsivelia į kriminalinį įvyki, tik iš pažiūros atrodo įdomi idėja, tačiau jau nebe nauja ir kažkur matyta tiek filmo kompozicija, tiek veiksmas. „Šiukšlės“ pavadinčiau šiek tiek prastesniu brazilišku „Šiukšlyno milijonieriaus“ variantu – vaikai išlupa milijoną ir jų gyvenimas idiliškai pasikeičia. Daug veiksmo, bėgimo nuo parsidavusios ir korumpuotos policijos per miesto lūšnynus, mirčių, smurto ir vilties, kad vaikams pavyks. Esama ir gana abejotinų scenarijuje niuansų, pvz., kapinių mergaitė, kuri trenkia per galvą nusikaltėliui – iš kur? Kodėl toks keistas sprendimas? Abejotina pasirodo ir vaikų kalba – pernelyg literatūrinė, be lūšnyno žargono, o finalinis siužeto sprendimas pasirodė pernelyg naivus ir paprastas, nors filme didžiąją laiko dalį tvyrojo ir įtampa, ir intriga. Filmą taip pat lyginčiau su kitu irgi brazilišku karščiu ir kriminalais alsuojančiu filmu – „Dievo miestas“, kuriame nagrinėjami vaikų ir paauglių nusikalstomas pasaulis, tačiau ir šiam filmui „Šiukšlės“ visgi nusileidžia.

Kaip pas tokį režisierių nebus žymių aktorių? Bus, nors jų vaidmenys visgi labiau antraplaniai. Rooney Mara sukūrė gana vidutinišką ir blankoką personažą, tą patį galiu pasakyti ir apie aktorių Martin Sheen, bet tai tik dėl to, kad tai istorija ne apie juos...

Nepaisant visko prastesnio varianto, ką esu matęs, filmas pakankamai stiprus, jis įtikinamesnis nei „Nepaprastai garsiai, neįtikėtinai arti“. Ateityje norėtųsi, kad sugrįžtu unikalusis S. Daldry ir vienui vienas ekranizuotų ar pastatytu kažką stulbinančiai subtilaus ir įspūdingo.

Mano įvertinimas: 8.5/10
Kritikų vidurkis: 63/100
IMDb: 7.1


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą