2015 m. lapkričio 7 d., šeštadienis

Serialas: "Oranžinė – tai nauja juoda" ("Oranžinė madinga") / "Orange is the new black" (1 sezonas)




Sveiki, skaitytojai,

Taip jau nutiko, kad seniai rekomenduotą serialą „Oranžinė – tai nauja juoda“ (angl. Orange is the New Black), kurį kai kas iš anglų kalbos siūlo versti kaip idiomą „Oranžinė madinga“ ir tai tikriausiai būtų teisingiausia, bet pavadinimų atsiranda pačių įvairiausių, tai su įvardžiuotinėmis formomis ir be, bet tikriausiai ne pavadinimas čia svarbiausia, o tai, kad nebegalėjau sudėti bluosto dėl pirmojo šio serialo sezono, kurį tiesiog suvartojau kaip kokius narkotikus per dvi dienas, praktiškai skirdamas po šešias-septynias valandas kasdien. Ir tai buvo taip gerai, kad iki šiol džiaugiuosi šiuo mažu atradimu, o dalis serialo siužetų ir personažų tiesiog nusikėlė į manuosius sapnus...

Bet viską nuo pradžių, paliekant emocijas nuošalyje. O viskas prasidėjo prieš daugel metų, kai į kalėjimą pakliuvo tikroji Piper Kerman, kuri savo potyrius kalėjime labai gražiai surašė ir sudėjo į autobiografinę knygą „Oranžinė – tai nauja juoda: Mano metai moterų kalėjime“. Žodžiu, mūsų tikroji herojė, kuri dar ir baisiai panaši į pagrindinę serialo aktorę, 1993 metais iš tikrųjų „praskalbė“ nešvarius su narkotikais susijusius pinigus, už kuriuos bausmę ji atliko 2004 metais. Šiuo metu nuo 2006 metų ji gyvena laisvėje su sutuoktiniu Lariu (tai gali daug ką pasakyti apie serialo siužeto eigą) ir kas galėjo pagalvoti, kad Piper istorija taps televizijos „Netflix“ kampanijos vienu geriausiu ir sėkmingiausiu televiziniu serialu, jis, beje, tapo ir pačiu žiūrimiausiu „Netflix“ serialu. Šiuo metu jau filmuojamas ketvirtasis „Oranžinė – tai nauja juoda“ sezonas ir serialo reitingai išties puikūs, o nuolatinės nominacijos ir laimėjimai „Emmy“, „Auksinio gaublio“ ir kituose apdovanojimuose taip pat, manau, daug ką pasako.

Taigi, serialas pasakoja apie sąžiningą blondinę Piper Kerman. Tiesa, kiek scenaristai keitė tikruosius autobiografijos vingius, kiek juos gilino ir leido plėsti personažus, nes serialas išties „tirštas“ ir kiekvienoje serijoje veiksmo ir istorijų yra tikrai nemažai. Galėtume sakyti, jog tai moteriškasis „Ozo“ (dar vieno kultinio serialo apie vyrų kalėjimo gyvenimą) moteriškasis variantas. Kiek jis turi sąsajų su „Ozu“, nežinau, nes ano serialo nemačiau, bet įtariu, kad nemažai, pradedant visa kalėjimo infrastruktūra, taisyklėmis ir baigiant homoseksualumo paraiškomis. Lesbiečių šiame seriale iš tikrųjų netrūksta – tai drąsu, novatoriška, bet iš kitos pusės tik mums lietuviams. Pagrindinės veikėjos Piper seksualinė orientacija irgi nėra apibrėžta – ar ji lesbietė, ar biseksuali? Ilgą laiką laisvėje susitikinėjusi su vyrais, ji, papuolusi į kalėjimą, sutinka seną savo lesbietiškų laikų draugę Aleks, su kuria atnaujina intymius santykius – ar iš noro turėti užnugarį, ar dėl to, kad kalėjime trūksta meilės ir romantikos, o gal Piper iš tikrųjų reikia moters? Sunku atsakyti į šį klausimą, nes viską dar motyvuoja tas faktas, kad Aleks davė parodymus prieš Piper ir yra jos skundikė... Tai išties manipuliacinių veiksmų grandinė, kurią nulemia tiek išoriniai (už kalėjimo esantys „liežuviai“), tiek kalėjimo žmonės.


Oranžinė iš tikrųjų Joms tinka...


Ar ilgai jis lauks sugrįžtančios Piper?  


Viena įdomiausių personažų Raudona, sezono pabaigoje netradiciniu būdu įveiks ūsuočių.


Vienos iš aktorės tėvus ir brolį iš tikrųjų deportavo į Kolumbiją..



Aktorės prigavo Meryl Streep per apdovanojimus.


Pirmojo sezono personažas, kuriam nebelemta patekti į kitus sezonus.


Serialo vyrai atlieka daugiau apsaugininkų vaidmenis. Nemažiau įdomius.



Niekada nesakyk, kad valgis kalėjime apgailėtinas, jei nežinai, kas dirba virtuvėje...

Aktorė Taylor Schilling su tikrąja Piper Kerman.


Serialo veidai ryškūs ir įsimenantys.  



Aleks ir Piper - amžina santykių dvikova. 


Tinka ne tik oranžinė...


Sunku ką nors trumpai ir esmingo pasakyti apie pirmojo sezono personažus. Istorija šokinėja chronologiškai, pasakojama pagrindinė drama kalėjime, bet šalia eina ištisas praeities inkliuzinis pasakojimas, kuris papildo faktais Piper biografiją ir vis labiau atskleidžią ją kaip žmogų. Žinoma, kalėjime besą ištisų netipinių personažų kolonija. Čia rasite ir lotynų amerikiečių „getą“, kurios turi savų problemų – viena mergina tampa nėščia nuo vienakojo mielo sargybinio, čia rasite ir juodaodžių aljansą, kurioms svarbu skaniai pavalgyti, gerti piliules, kad palaikytų moteriškų hormonų apykaitą, čia yra ir baltųjų grupelė su savosiomis problemomis. Bene labiausiai dygus pasirodo esąs ūsuotasis apsauginis, kuris spaudžia valgyklos Raudonąją slavę tarpininkauti platinant narkotikus po kalėjimą... Ir visa tai tėra tik šio didžiulio mechanizmo infrastruktūrinės dalys, todėl moterų kalėjimas mums tampa ištisa nesibaigianti šou arena, kur rodomi spektakliai. Ir tai nuostabu, jeigu mėgstate emocinę įtampą, nepatogias scenas dėl seksualumo, nesibijote „paragauti“ kalėjimo gyvenimo ir t. t.  

Kokie svarbiausi įvykiai pirmajame sezone? Išties čia pristatomos kiekvienoje serijoje ir kitos kalinės, jų gyvenimas prieš patenkant į šią įstaigą. Dažniausiai tai smarkiai socialiai pažeminti žmonės, kurie buvo priversti užsiimti nešvariais reikaliukais, todėl Aleks ir Piper jų kontekste atrodo išties kitokios. Taigi susigyvenimas su kalėmis tampa pirmąja ir sunkiausia Piper užduotimi, vėliau atsidūrimas Aleks ir savo sužadėtinio meilės trikampyje, atsuktuvo iš dirbtuvių netyčinė vagystė, kuri serialo kontekste prilygsta atominės bombos sprogimui ir, žinoma, katalikų šarlatanės, „Dievo patikėtinės“ sužvaigždėjimas... Yra ir absoliučiai komedijai prilygstančių istorijų, pvz., vištos pasirodymas kalėjimo zonoje. Tai išties verčia nusišypsoti visoje toje lesbietiškoje, pilnoje brutalumo, nesaugumo pasaulėlyje, kurį mums „nupiešia“ šis serialas.

Apskritai „Oranžinė – tai nauja juoda“ puikus serialas, valdai seriją po serijos ir nejauti, kaip dingsta laikas, o apetitas, kaip sakoma, atsiranda bevalgant, todėl antrąjį sezoną norėtųsi pažiūrėti kuo greičiau, bet vėlgi, galvoju, kad reikia prieš tam „pasirašant“ atrasti ir naujų serialų. Žinoma, seriale pasirodo įspūdingų charakterių, todėl yra nemažai galimybių pasireikšti ir pačioms aktorėms. Piper Kerman vaidmuo buvo patikėtas sukurti Taylor Schilling – tokio malonaus veiduko, vis svarstau, į kurią ji labiau panaši į Kate Perry blondinę ar į Emily Blunt. O šiaip beveik visi aktoriai man buvo daugiau ar mažiau atradimas, galbūt matyti kokio nors filmo antrame plane, bet toli gražu ne taip įsimenantys, kaip šiame seriale. 

Čia galite pasiklausyti Regina Spektor dainą „You‘ve Got Time“, kuri, bent man, iš pradžių labai nepatiko, o dabar tiesiog „priaugo“ prie serialo:


Tai pirmojo sezono anonsas:


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą