2015 m. lapkričio 7 d., šeštadienis

Filmas: "Sulaužytos gėlės" / "Broken Flowers"




Sveiki,

Su vienu keisčiausiu amerikiečių režisieriumi Jim Jarmusch jau teko susipažinti, pažiūrėjus jo filmą „Išgyvena tik mylintys“ (2013) – filosofinė drama apie vampyrus ir amžinybę pateikė išties netradicinį vaidą apie gyvenimą ir, žinoma, pačius vampyrus. Prisipažinsiu, kad jo „Sulaužytos gėlės“ (angl. Broken Flowers) (2005) teko metyti labai seniai, taip seniai, kad praktiškai nieko neprisiminiau (absoliučiai!), kad tiesiog leidau sau lengvą pramogą, ką labai retai darau, pažiūrėti filmą dar kartą. Ir žinokite, sužiūrėjau kaip naują! 

Visų pirma mane tai paskatino ištisa nuostabiausių aktorių virtinė – Bill Murray, Tilda Swinton, Jessica Lange, Julie Delpy, Frances Conroy, Sharon Stone... ir viskas vienoje tokioje beprotiškai liūdnoje juostoje kaip „Sulaužytos gėlės“!  Iš esmės filmo pagrindinis personažas tarsi žmogus be savybių, toks melancholikas ir atrodo vos kruta tik dėl to, kad bando savyje sužadinti smalsumą, įdomu tik tai, kaip tokio tipažo žmogus gali būti toks didelis mergišius. O pasirodo, herojus mūsų su cinkeliu ir turi savo tylaus žavesio, nors Billo Murray suvaidintas Dono personažas iš esmės labai man jau buvo panašus į to paties aktoriaus suvaidintą personažą filme „Pasiklydę vertime“ (2003), todėl nenustebkite, jeigu Jums atrodys, jog personažas netikėtai persikėlė iš Tokijo į Ameriką.

Na, aš jau nieko nebesakysiu apie antraeilius moterų personažus – daug iš jų verti „grieko“, ypač Tildos Swinton rokerinis personažas. Šiaip filmo turinys tikriausiai toks, kad jam reikia nusiteikti – lėtas, tėknus, jame nemažai absurdiškų gyvenimiškų situacijų, kurios nesuprasi, ar čia pokštas ir kerštas viengungiui, ar kažkokia nestabili dvasinė savo gyvenimo įvertinimo kelionė per praeities ir dabarties prizmes. Režisierius ir nesistengia į visa tai atsakyti, tiesiog leidžia mėgautis subtiliomis ir akivaizdžiai demonstruojančiomis detalėmis, kaip antai rožinės spalvos daiktai ar vis kita gėlių puokštė. 

Šiaip filmas geras, vertas kantraus ir atkaklaus savo gurmaniškojo žiūrovo, todėl komercinio kino mėgėjams šis filmas gali pasirodyti sunkiai „suvirškinamas“.

Mano įvertinimas: 7.5/10
Kritikų vidurkis: 79/10
IMDb: 7.2


Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras: