2015 m. lapkričio 4 d., trečiadienis

Filmas: "Mirtininkas eina" / "Dead Man Walking"




Sveiki, 

Niekada kaip aktoriui Tim Robbins nesimpatizavau, kaip ir jo vienam geriausiam filmui „Pabėgimas iš Soušenko“, kur jis atliko pagrindinį vaidmenį, tačiau jo režisuota drama „Mirtininkas eina“ (angl. Dead Man Walking) (1995) tikriausiai buvo vienas geriausių filmų, pristatytų 1995 metais. Tylus epinis pasakojimas, apjungiantys ištisą kultūrinį motelės kodeksų ir klišių virtinę. Lėtas pasakojimas apie vienuolę, kuri padeda paskutiniosioms dienoms mirties bausme nuteistam jaunuoliui, gali sukelti keistą emocinį sukrėtimą.

Filmas man priminė šiuolaikinio Lozoriaus nukryžiavimą – mirtis be pasirinkimo šįkart ne už visų nuodėmes, o už savo asmeninius nusikaltimus. Žinoma, tema nebe nauja, kaip ir pats filmas, bet tikriausiai ne pats mirtininko faktas čia svarbiausias, o akys vis labiau krypstančios į vienuolę Heleną, kuri lyg atstovaudama krikščioniškoms vertybėms, visgi įprasmina visą Kristaus mokymą, o aplinkiniai veikėjai, pripildyti netekčių ir pykčio, save laikantys krikščioniais, atlieka Kristaus pasmerkusios minios vaidmenį. Ir iš tikrųjų, kas tos krikščioniškos vertybės ir kaip Biblijos prasmės formuojamos pagal žmogaus nuoskaudų lygį, kodėl vienuolė nepraranda nuolankumo, kai ją pasmerkia tie patys krikščionys ir draugai? Tai tiesiog vienas didelis filmas ne tik apie religijos vertybių sumaištį ir jų interpretavimo susipainiojimą, galima sakyti, manipuliaciją savo emocinėms poreikiams tenkinti, bet ir apskritai apie žmogiškumą.

Žiūrovas yra priverstas eiti konfrontuoti su žmogiškumu ir nusikaltimo mastu, vyksta mažytė gėrio ir blogi kova, mirtininko ir vienuolės kova, kuri paremta gailestingumu, todėl taip sunkiai šis atvejis ištrauktas iš Kristaus nukryžiavimo ir atleidimo istorijos ir pritaikytas šių dienų rėžimui, tampa toks skausmingai atpažįstamas ir artimas, kad net artimesnis už pačios Biblijos stilizavimo momentus. Filmas tiesiog puikus ir smarkiai diskutuotinas visais žmogiškumo principais. Nuostabius vaidmenis sukūrė Susan Sarandon, kuri pelnė už šį vaidmenį „Oskarą“, bei Sean Penn – nominaciją kai geriausias aktorius. Brandus, stiprus, paveikus emociškai filmas, pilnas plataus diskusinio spektro. Tiesiog re-ko-men-duo-ju!

Mano įvertinimas: 10/10
Kritikų vidurkis: 80/100
IMDb: 7.6




Jūsų Maištinga Siela

2 komentarai: