2012 m. liepos 21 d., šeštadienis

Filmas: "Simetrija" / "Symetria" / "Simmetry"



Sveiki,

Grįžtu į europietišką kiną su lenkų režisieriaus Konrad Niewolski filmu „Simetrija“ (Symetria / Simmetry) (2003 m.). Šiaip nesu daug per visą savo gyvenimą matęs lenkų kino, tiesą sakant, būtų sunku įvardyti kažką, ką dabar prisiminčiau, nes visas Rytų Europos kinas man daugiau ar mažiau kažkuo panašus. Šįkart šiame filme užčiuopiau Šarūno Barto „Euroazijos Aborigeno“ jausenos – neteisingo, likimo nuskriausto ir prasmės bei savo „chebros“ paieškos gyvenime. „Simetrija“ buvo tikras atradimas, net stebiuosi, kad taip ėmiau ir pažiūrėjau, pastebėjau, kad netyčia įkritę filmai netgi labiau nustebina, negu suplanuoti.

Ši juosta – tai tamsti, slegianti, niūri „būsena“, kurią ištransliuoja likimo nuskriaustas vyrukas, nekaltai patekęs į kalėjimą tarp grubių, netašytų ir savas taisykles turinčių treninguotų „bekonų“. Iš pradžių sunkoka buvo apsiprasti, kad vėl vaizduojamas kalėjimas, nes kalėjimo dramų esu matęs ne vieną ir ne penkis, tad savotiškai uždara patalpa iš tikrųjų slėgė kartu su puikiai suvaidintu intravertiškuoju personažu. Maža erdvė – šeši nusikaltėliai ir jų privati erdvė – tik gultas. Nejauti, kaip slenka filmas ir tu pradedi toje aplinkoje gyventi, susigyveni su personažais, hierarchija ir ta vidine būsena, kada turi priimti naują gyvenimą ir sąlygas, o pasipriešinti likimui negali. Šiaip paskutinįkart kalėjimo dramą mačiau Steve McQueen „Alkis“, tačiau tas filmas paliko nelabai kokį įspūdį, nors ir surėdytas gerai, tačiau pati jausena tokia liko sudarkyta, istorija padrika, daug kas nesurišta į vientisą mazgą, o „Simetrija“ atvirkščiai – viskas tvirta, organiška, nuoseklu, realistiška, o ką jau kalbėti apie pagrindinio personažo „tylenio“ vidinę ir išorinę emociją – ji apčiuopiama ir jaučiama vos ne kaip akmuo. Kai kam, kas žiūri daugiau šiuolaikinio rusų filmų apie mafijas – kurių pakęst negaliu, gali pajusti  slavišką filmo aurą, nuotaiką.

Vertinu šį filmą labai gerai, beveik puikiai, ir rekomenduoju pažiūrėti ne tik kino gurmanams. Nebūkite paiki, nebūkite politiškai nusistatę prieš lenkus – kūryba ir kultūra turėtų būti kur kas aukščiau virš politinių ir principinių nesantaikų. Verta pamatyti.

Mano įvertinimas: 9/10
IMDb: 7.7



Jūsų Maištinga Siela,

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą