2012 m. liepos 28 d., šeštadienis

Filmas: "Nesveikai laiminga" / "Sykt lykkelig" / "Happy, Happy"



Sveiki visi,

Šiandien mane toliau vežiojo po europietišką kiną ir teko apsilankyti norvegiškame kine – „Nesveikai laiminga“ (Sykt Lykkelig) (Happy, Happy) (2010 m.). Šis filmas buvo atkeliavęs ir į „Scanoramos“ festivalį Lietuvoje, pernai vėlyvą rudenį, o iš Norvegijos buvo pasiūlytas kaip geriausias užsienio šalių filmas kandidatas į „Oskarus“, tačiau jis, matyt, atrankos kritikus nelabai sužavėjo. Nepaisant to, filmas yra pelnęs keletą tarptautinių festivalių apdovanojimus ir pastebėtas plačiosios auditorijos.

Man asmeniškai filmas labai patiko, nors iš pradžių bijojau žiūrėti vien tik su angliškais subtitrais, baiminausi ir dėl norvegų kalbos, kurios absoliučiai nemoku, tačiau dialogai pasirodė nepaprastai lengvi, lakoniški, tad pagalvojau, kad galbūt šį filmą ateityje išversiu į lietuvių kalbą ir galėsite pažiūrėti lietuviškai titruotą. Filmas – komedijinė drama, tačiau ta komedija labai jau subtili, vos užčiuopiama per dialogus ir poelgius, visgi filmas labai dramatiškas. Siužeto centre – Kaja, kuri pati nežino, kas esanti, nori visiems patikti, turinti santuokinių problemų, kaip vėliau sužinosime, jos vyras biseksualus ir susitikinėja su kitais vyrais. Jos akiratyje pasipainioja puikiai beveik ideali šeima ir jos akys pradėjo krypti į naujos šeimos vyrą... Iš esmės tai filmas apie dviejų šeimų santykius su subtilaus humoro doze, kuri neretai perauga į melancholiją. Kaja, mano galva, puikus personažas, kuris be proto nori būti laimingas ir gaudo tą laimę visais įmanomais būdais, tačiau laimė vis kažkur pakeliui išslysta. Taip pat keisti ir įdomi santykiai vystosi ir tarp šeimų berniukų, vienas jų iš Afrikos įvaikintas vaikas, kuris sutinka būti baltaodžio berniuko vergu ir jis atkartoja tai, ką darė ištisus amžius juodosios rasės atstovai...

Subtilūs santykiai perauga ir į tam tikrus įtampos taškus, netgi priveda personažus prie emocinių krizių, absurdiškų sprendimų. Persipynusios simpatijos, jų atmetimai ir variantai kaip irisai suvynioti į tik iš pirmo žvilgsnio rūškaną ir šiaurietišką „aurą“, tačiau pajutau ir, manau, jūs patys pajusite nuotaikingą, žiemišką ir apčiuopiamai kalėdinę atmosferą su krūvomis sniego pusnių. Šiam filmui neturiu didelių pretenzijų, muzikinis takelis labai jau ryškus, įdomus ir retkarčiais tarp įvykių tampantis kaip reklamos užsklandėlėmis, bet tai nė kiek nesubanalino eigos, atvirkščiai, manau, suteikė žavesio ir estetikos.

Mano įvertinimas: 8.5/10
Kritikų vidurkis: 60/100
IMDb: 6.5



Jūsų Maištinga Siela,

3 komentarai: