2012 m. liepos 21 d., šeštadienis

Filmas: "Pusė Nelsono" / "Half Nelson"



Sveiki,

Filmas „Pusė Nelsono“ (Half Nelson) (2006 m.) jau ilgai trynėsi mano filmų sąrašuose, tik vis nedrįsau prie jo prisiliesti, tačiau visai neseniai pažiūrėjau panašaus pobūdžio filmą „Detachment“ ir nusprendžiau, jog ir šis filmas turėtų gerai „sulįsti“, juolab kad pasiilgau Ryan Gosling‘o. Tai filmas vėl pasakojantis apie sunkią mokytojo dalią, tik šįkart tai susitelkę ne į mokyklos mokinių problematiką, atvirkščiai, šįkart mokiniai itin paklusnūs ir jie išlieka kaip kontekstas, o iš tiesų narpliojamas sudėtingas dvilypis mokytojo gyvenimas – čia jis charizmatiškas ir aktyvus mokytojas, o naktimis dalyvauja orgijose ir yra priklausomas nuo narkotikų. Filmas sekina, nes jauti, kaip kaskart su herojumi ateini į mokyklą neišsimiegojęs, pavargęs ir turi atrodyti puikiai, bet dienos slenka ir tu fiziškai, emocionaliai ir visaip kitaip senki, kol ateina diena, kada tu prieš mokytojus ir mokinius nebegali apsimetinėti... Kartu rutuliojasi ir paauglės gyvenimas, kuri įsitraukia į narkotikų pardavinėjimo ratą ir netikėtai susiduria su savo mokytoju... Gal šįkart per daug pakalbėjau apie patį siužetą, bet viską galite kuo puikiausiai perskaityti ir „Kino pavasario“ puslapyje, nes filmas yra dalyvavęs 2007 metas ir pasiekęs mūsų žiūrovų akis.

Na, išties Ryan Gosling šįkart buvo puikus, puikiai ištransliavo „susidėvėjusio“ nuo gyvenimo žmogaus, kuris visaip bando užpildyti viduje atsivėrusią tuštumą. Pats siužetas gal kažkuo labai šokiruojantis ir originalus nėra, tačiau tenka pripažinti, jog tai pakankamai stiprus filmas savo dvasios pasauliu – nykstantys ir byrantys gyvenimas pro pirštus, žmogaus bejėgystė atsispirti silpnybėms, prasmės praradimas. Filmas gavęs nemažai puikių apdovanojimų ir įvertinimų, o R. Gosling net buvo nominuotas „Oskarui“ už šį vaidmenį, tačiau Lietuvoje mažai kam žinomas šis filmas, kadangi dar niekas nepasirūpino jo išversti į mūsų kalbą, o rimtas filmas originalų kalba praktiškai prasimušti neturi galimybių. Bet visgi rekomenduoju šį filmą pažiūrėti ne tik kino gurmanams, geros vaidybos fanams, galiausiai nepriklausomo kino gerbėjams, bet ir visiems kitiems, kas nors kiek jau „užsikabliavote“ prie rimtesnio kino. Praleidau įstabias ir emocingas valandas.

Daugiau apie filmą rasite paspaudę ČIA.

Mano įvertinimas: 8.5/10
Kritikų vidurkis: 85/100
IMDb: 7.2




Jūsų Maištinga Siela

3 komentarai:

  1. Labai stiprus vaidmuo, jau tada buvo galima suprasti, kad šio aktoriaus laukia tikroji šlovė Holivude ir nepriklausomo kino projektuose. Tiesa, Ryan'as atkreipė į save dėmesį ir melodramatiškai patetiškoje juostoje "The Notebook", kur pasirodė su žaviąja Rachel McAdams.
    Iš kitų Ryano vaidmenų išskirčiau filmus "Blue Valentine", "Drive", "Lars and the Real Girl", "Fracture" bei "All Good Things".

    AtsakytiPanaikinti