2012 m. rugsėjo 10 d., pirmadienis

Kino kritika egzistuoja, bet jos vaisiai sunkiai prieinami




Sveiki,

Vieno savo kolegos kinomano paklausiau, ką gi veikia tie mūsų šalies kino kritikai? Aš jų praktiškai negirdžiu, nematau, ką jie mąsto, ką galvoja apie atėjusius filmus į mūsų kino teatrus, ką jie mano apie festivalinius filmus ir iš vis, ar egzistuoja ta mūsų kino kritika? Kažkaip skurdoka ir labai to pasigendu, nes toks įspūdis, kad tie kritikai tikriausiai ir priaugo prie žiūrovo kėdės ir nebeišlipa iš seansų, kad galėtų pasidalyti savo objektyviai subjektyviomis mintimis. Kitas dalykas, gal jie tarpusavyje tik ir šneka, gal jie sukūrę savo ložę? Esmė – kur tą informaciją susirasti? Džiaugiuosi, kad yra toks žurnalas kaip „Kinas“, tiesa, jo kaina gan nemenka, tačiau jis pasirodo kas ketvirtį metuose, o kinas yra nuolat gyvas ir ten pateiktos informacijos neužtenka numalšinti žinių alkiui, ypač kai norisi platesnių požiūrių, išvadų, nuomonių, pastebėjimų ne tik apie patį filmą, bet ir informacijos, kaip  viena ar kita juosta buvo sukurta, apie režisierių, aktorių gyvenimus, vaidmenų svarbą kino biografijose, galiausiai pačios kino istorijos...

Skaudokai mus pasiekia ir žinios iš pasaulio apie kiną. Jau nešneku apie www.obuolys.lt, kada įėjus į puslapį, akys raibsta nuo beprotiškos reklamos gausos, o krentančios ir mirksinčios reklaminės skrajutės nespėja užsikrauti ir kompiuteris net dūsta nuo pertekliaus, ko negalėčiau pasakyti apie „Obuolio“ pateikiamą informaciją – skurdoka ir išversta dažniausiai skurdūs holivudiniai pasisakymai, žymiai trūksta švietėjiškos veiklos. www.kinas.info vėlgi sureikšmintas tuo, kas rodoma ekranuose, nors čia esama ir platesnių vandenų, keli recenzentai, ypatingai darbščiai pasirodo Marijus Kulvietis, patinka paskaityti jo pasisakymus ir vertinimus, bet negi jis vienas žiūri kiną? Tiesa, ir pats puslapis jau kažkoks atrodo atgyvenęs, nepatogi paieškos sistema, išdėstymas, ryškiai norėtųsi iš www.kinas.info atsinaujinimo, atsišviežinimo, jaunatviškumo, cirkuliacijos ir, dievaži, kuo mažiau reklamos. Kur daugelis kitų recenzentų? Jau nešneku apie kitus portalus, praktiškai jie negyvi ir išdvėsę kaip musės paragavusios „Kobra“ purškalų. Tikriausiai vienintelis www.zurnalaskinas.lt, kuris permeta pasenusią savo popierinį informacijos variantą, atitinka mano lūkesčius, o ir portalo dizainas man priimtinas, tačiau informacija jame pateikiama labai lėtai ir kasdieniniam užsukimui jis manęs jau nebetenkina.  Trūksta ir tų pačių kino kritikos recenzijų – viena recenzija tai dar ne viskas, kad žmogus susidarytų apie filmą platesnę nuomonę. Kitą vertus, jei taip jau vyksta, tada galima kelti klausimą – gal Lietuvoje niekas to kino taip ir nemyli, ir nesidomi? Gal esama padėtis, informacija, žinios ir yra to, ko mums reikia? Ne, šįkart klausimas ne retorinis.  Kitą vertus, viskas dar atsimuša ir į pinigus, nes niekas savo laiko ir energijos už dyką nenori eikvoti.



Jūsų Maištinga Siela,
Man galite brūkštelti: cirkininkas@gmail.com


1 komentaras:

  1. Kino kritiko duona Lietuvoje nėra lengva. Kartais atrodo, kad kino kritikais bando tapti visi žiūrovai. Po Skirmanto Valiulio mes jau nebeturim tikrai garsių ir rašančių kino kritikų, arba jų nepastebim.Aš ir pati visada svajojau įsilieti į profesionalių kino kritikų gretas. Tačiau kaip ir visiems tenka pradėti nuo rašymo į tinklaraščius. Informacinių kino puslapių lietuvių kalba pastaruoju metu vis daugėja. Šalia senbuvių atsiranda ir nauji, ar atsinaujinę, pavyzdžiui http://www.kinoteka.lt/. Tačiau kaip internete užsiauginti skaitytojus ir stebėtojus? Visi sako, kad reikia susirasti nišą. Ar virtuali kino kritika yra mūsų ateitis?

    AtsakytiPanaikinti