2012 m. rugsėjo 22 d., šeštadienis

Rugsėjo 22 - oji - Baltų Vienybės Diena



Sveiki visi,

Kartais, tais retais atvejais, ateinu čia paburnoti dėl mūsų šalies politikos, o taip retai tiesiog pasidžiaugti. Rugsėjo 22 – oji ypatinga diena ne tik Lietuvai, bet ir mūsų broliams ir seserims – Latvijai ir Estijai, kadangi visos trys Baltijos šalys švenčia ir mini Baltų Vienybės Dieną. Iš esmės rugsėjo 22 – ąją įvyko garsusis ir iš istorijos pamokų iki kraujo įsiėdusi data 1236 – Saulės mūšis. Nors mes Estiją priskiriame kaip Baltijos valstybę, iš esmės baltų gentims tepriklauso latviai ir lietuviai pagal savo kalbą ir papročius, tačiau Baltų valstybės po Sovietų griūties jau neatsiejamos visos trys šalys kaip vienas kumštis. 

1236 metai Saulės mūšyje dalyvavo daugelis genčių, bet pagrinde žemaičiai susivieniję su žiemgaliais (latviais) gerai atlupo skūrą tuomet visoje Europoje vykusiems kryžiaus žygio dalyviams. Šis skirtingų genčių susivienijimo gestas, ginant savo žemę, papročius, tradicijas, galiausiai savo namus ir save pačius, įrodė, kad baltai vieningi. Prieš keletą metų abi šalys sutarė, kad ši diena bus vadinama oficialiai Baltų vienybės diena ir ji paminima ugnimi t.y. vienybės genčių simboliu, uždegant simbolines ugnis aukščiausiose kalvose, kaip susikalbėjimą tarp aukštumose gyvenančių žmonių, bet apie tai daugiau pasiskaitysite, jei įdomu, Vikipedijoje. 

Na, o aš tikrai noriu palinkėti vienybės mums visiems, ne tik tarp baltų, bet ir mūsų pačių. Gal ir teisingai nugirdau šiandienos radijo žodžius, kad reiktų kurti sąmoningai Baltijos bloką, kurį sudarytų 6 – 7 milijonai gyventojų ir laisviau, vieningiau bendradarbiauti ir cirkuliuoti tarpusavyje ne tik ekonomiškai, politiškai, bet ir visomis kitomis prasmėmis. Mūsų Baltijos regionas – tai tiltas Europai su Rytais, ypatingai su Rusija, Baltarusija ir net, tam tikra prasme, visu Kaukazu, Azija, nes mes tie, kurie suprantame ir Rytų politiką, Vakarų ir nepamirštame savų, vietinių interesų, blaivia ir švaria galva suvokiame savo distanciją politinėje ir geografinėje plotmėje.


Jūsų Maištinga Siela,
Man galite parašyti: cirkininkas@gmail.com

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą