2014 m. birželio 8 d., sekmadienis

Filmas: "Laisvas kritimas" / Freier Fall" / "Free Fall"




Sveiki, kinomanai,

Šiandien noriu pristatyti ir pakomentuoti vokiečių filmą „Laisvas kritimas“ (vokišk. Freier Fall) (2013). Tai tikriausiai viena geriausių dramų per paskutiniuosius metus, kuri be jokio preciziškumo ir pernelyg sureikšmintos erotikos pasakojo apie homoseksualių žmonių sunkumus. Siužetas gana klasikinis – du vyrai, policininkai, besitreniruojantys pratyboms, ima jausti vienas kitam šiltus intymius jausmus, tik bėda tame, kad vienas iš jų namuose turi besilaukiančią žmoną. Va, čia ir prasideda tikroji žmogaus vidinė drama, kuri balansuoja ant visiškos savo tapatybės sunykimo, atsakomybės ir naujų gyvenimo ribų bei kontūrų nustatymų.

Filmas išties geras. Pamaniau, kad bus lėkštas, pilnas sentimentalumo ir šiaip, net tikriausiai nebaigsiu žiūrėti. Užteko 10 menučių įsitraukti ir pagauti filmo polėkį, esmę ir įdomumą. Tai toli gražu ne lėkštas filmas, turintis profesionalius aktorius, o ne šiaip nuo gatvės, kaip neretai būna kuriant tokį filmą, surinktus homoseksualus. Smagu, kad režisieriui pavyko išvystyti tikrą dramą, žmogaus kančią, abejones, vidinius svarstymus, kovą tarp proto ir potraukio, kūniškumo ir sąžinės graužaties. Filmas vėlgi nieko nesistengia smerkti, moralizuoti ar įtikinti, o tuo labiau išplauti smegenis – tai irgi labai gerai, nes gero meninio filmo pareiga tik iškelti į viešumą problemą ir palikti ją spręsti žiūrovui. Panašiai nutiko ir su filmu „Laisvas kritimas“, kuris pilnas geresnio gyvenimo neišsipildymo, likimas pagrindinį personažą nuvedė į aklavietę, kai viskas prarasta ir nebėra iš ko rinktis. 


Kadras iš filmo "Laisvas kritimas".

Kitą vertus, klausimas – iš ko kyla tokių santykių susiklostymas? Ar ne iš tos pačios homofobijos? Nors Vokietija viena tolerantiškiausių šiuo klausimu šalių, tačiau policijos terpė gana mačistinė, todėl kontrastai filme ir pasaulėžiūrų skirtingumas itin svarbus. Aišku, viena skaudžiausių temų – vyro ir žmonos santykių ateitis, išryškėjus žmogaus seksualinei prigimčiai. O kas rytoj, kai rytojaus nebelieka? Sudėtinga, įtaigu, aistringa ir kartu viskas taip trapu. Patiko, paliko gero filmo įspūdį su gerais vokiečių aktoriais, smagu, kad jau kai kuriais matytais nebe pirmą kartą.

Mano įvertinimas: 9/10
IMDb: 7.5 


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą