2014 m. birželio 15 d., sekmadienis

Filmas: "Vampyro šešėlis" / "Shadow of the Vampire"





Sveiki, kino maniakai,

Šįkart noriu pakomentuoti kino filmą „Vampyro šešėlis“ (angl. Shadow of the Vampire) (2000), kurį ne kartą galėjote išvysti per lietuviškus TV ekranus ir „Snobo kino“ naktį. Seniai svajojau pamatyti šią juostą, kuri pasakoja apie legendinio siaubo filmo „Nosferatu. Siaubo simfonija“ kūrimą, kuris buvo filmuojamas 1921 metais ir iki šiol yra laikoma ne tik nebyliojo kino klasika, bet ir apskritai vienas baugiausių iki šiol sukurtų siaubo filmų. Taigi, veiksmas vyksta 1921 buvusioje Čekoslovakijoje, kur susirenka vokiečių komanda filmuoti šio legendinio filmo, tačiau filmavimo komanda, tikėdamasi sukurti tikrą šedevrą, net nežino, kad vampyrą vaidinantis niekam nežinomas aktorius iš tikrųjų yra vampyras...

Kodėl verta žiūrėti šį filmą? Žinoma, dėl atmosferos! Labai tiksli, pagauli ir šiurpi atmosfera, kurią sukūrė amerikiečių siaubo filmų kūrėjas E. Elias Merhige – tai tikriausiai pats geriausias ir labiausiai pripažintas jo filmas. „Vampyro šešėlis“ – tai išties klasikinį šiurpą keliantis siaubo filmas, kuriame vėl pajutau tą seną ir puikų siaubo filmų dvasią, šiurpius vampyrus, kuriems nereikia beveik jokių specialiųjų ar brangių specialiųjų efektų – vien tik atmosferos, spalvų, apšvietimo ir grimo. Pagrindinius vaidmenis šiame filme sukuria John Malkovich, kuris man žinomas kaip puikus aktorius ir, žinoma, Lars von Trier briliantas – šiurpusis William Dafoe, kuriam ir buvo patikėtas vampyro vaidmuo.


Kadras iš filmo "Vampyro šešėlis".

Gera aktorių komanda, pasiekta didelė šiurpi atmosfera ir, žinoma, filmas gali pasigirti neprastu siužetu. Tai vienas iš tų filmų apie jau kadaise pasirodžiusių filmų kūrimą, tarsi dar kartą mito kūrimas apie mito kūrimą, tačiau filmas pagaulus, vykęs, įtraukiantis, nenuobodus ir net nežinau, ką dar reikėtų pasakyti. Gal kai kam jis pasirodys pernelyg lėtas, pigus – tačiau tokie žiūrovai, manau, bus išlepę ir nupenėti holivudiniais vaizdo efektais. 

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 71/100
IMDb: 6.9


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą