2014 m. birželio 22 d., sekmadienis

Filmas: "Siekiant mėnulio" / "Flores Raras" / "Reaching For the Moon"




Sveiki,

Šįkart į rankas pateko brazilų režisieriaus Bruno Baretto kino juostą „Siekiant mėnulio“ (angl. Reaching for the Moon) (2013), bet filmą galėtume versti kaip „Retos gėlės“ (portugl. Flores Raras). Nežinau, kodėl kino kritikai buvo nepalankūs šiam filmui, tačiau man jis tikrai sukėlė nevienareikšmiškus jausmus. Tai vienas mėgstamiausių mano žanrų – biografinė drama, kurioje pasakojama poetės Elizabeth Bishop gyvenimas. Gal ne kiek gyvenimas, kiek jos meilės istorija su brazile Lota de Macedo Suares. Deja, mes neturime jos Bishop eilėraščių lietuviškai, tačiau jų yra keletas verstų ir publikuotų savaitraštyje „Šiaurės Atėnai“. Juos galite paskaityt paspaudę ČIA ir ČIA.

Iš filmo iš tikrųjų nieko gero nesitikėjau ir tikriausiai nebūčiau nė žiūrėjęs, jei pažįstamas nebūtų pasakęs, kad privalau tai pamatyti, kadangi šiek tiek primena filmą S. Dalry „Valandos“. Deja, nepriminė man „Valandų“, tačiau nusivylęs taip pat nelikau. Filmas išties puikus! Kritikai pažymėjo, kad filmas turėtų vadintis „Elizabeth Bishop Brazilijoje“, nes būtent ten pernelyg skiriama dėmesio, daugelis kaltino scenarijų, bet tai tikriausiai dėl to, kad jų kultūrai artima E. Bishop asmenybė ir jie ją tikriausiai yra įpratę matyti visai kitokią. Man filmas žiūrėjosi šiek tiek nešališkai ir tik kaip man nežinomos moters gyvenimo atkarpa. Režisieriui rūpėjo parodyti meilės istoriją ir jam, tiesą sakant, pavyko. 


Kadras iš filmo "Siekiant mėnulio".

Filmas pasižymi gera estetika, neforsuojant ir neperspaudžiant detalėmis, atgaminami 6-8 dešimtmečiai, kuriuose E. Bishop kaip poetė iškyla į viešumą, nors ir gyvena su Lota Rio priemiestyje, apsuptos gražaus sodo ir kvapą gniaužiančių gamtos vaizdų. Taip, filme daug Brazilijos, bet prabangios, turtingos, švarios ir gražios. Neįprastai jaudino filmo aplinka ir tas pasakiškas sodas, kurį režisierius vaizduoja filme. Įdomi ir pati meilės istorija, kuri turi savo meilės trikampių. Aišku, filmas tik paviršutiniškai pasakoja lesbiečių meilės istoriją, bet iš tikrųjų pasakoja apie gyvenimą, apie tai, kaip mes beprotiškai bijome prarasti, o praradę prarandame savo sielos dalį. „Pesimizmas niekada nenuvilia“ buvo ištarta šiame filme ir pagalvojau, kad tokį filmą reiktų pamatyti sergantiems depresija. Apskritai biografinės dramos apie menininkus yra vienos geriausių ir emociškai stipriausių. Nesiruošiu kapstytis, kiek režisierius interpretavo Bishop gyvenimą – man tas ir nerūpi, tačiau filmas išties geras, emocionalus, įtraukiantis. Jau vien dėl Brazilijos buvo verta žiūrėti. Didelis ačiū puikioms aktorėms – Miranda Otto ir Gloria Pires, kurios sukūrė išties įtikinamą ir gražų per kelis praėjusio amžiaus dešimtmečius nusidriekusį, kas kad lesbietišką, bet kartu ir labai moterišką aistringo gyvenimo tango.

Filmą vis dar galite parsisiųsti titruotą lietuviškai iš www.torrent.lt

Mano įvertinimas: 9/10
Kritikų vidurkis: 44/100
IMDb: 7.0


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą