2014 m. birželio 10 d., antradienis

Filmas: "Juodoji knyga" / "Black Book" / "Zwartboek"




Sveiki, kino gerbėjai,

Paskutiniu metu mano matytu filmų lobyną praturtino puiki Nyderlandų drama „Juodoji knyga“, kitur filmą galite rasti kaip „Juodoji užrašų knygelė“ (oland. Zwartboek) (2006), kurią galėjote išvysti ir filmų festivalyje „Scanorama“, o dabar tikriausiai tik nelegaliai per internetą. Na, pradėsiu nuo komercinio sakinio – tai pati brangiausia kada nors sukurta Nyderlandų kino juosta, o iš tikrųjų pigumu šis filmas toli gražu neblizga, tačiau mes turime „Vilniaus getą“, kuris ne ką prastesnis už „Juodąją knygą“.

Žinote, yra tiek daug sukurta kino filmų apie Antrojo pasaulinio karo baisimus, žydų persekiojimą, o kas paneigs, kad daugelis iš šių filmų tikrai puikūs, įtraukiantys ir pribloškiantys: „Pianistas“, „Vilniaus getas“, „Šindlerio sąrašas“, „Sofijos pasirinkimas“ ir vienas puikiausių A. Holland „Tamsoje“ ir, regis, dar ne kartą sulauksime puikių filmų apie šį ypač skaudų žmonijai laikotarpį. „Juodoji knyga“ pasakoja daugiau ar mažiau autentišką istoriją apie okupuotą Olandiją, kurioje vyksta žydų genocidas, bet tarp pačių nacių atsiranda dar ir tokių, kurie nori pralobti iš žydų turtų ir jiems padeda pabėgti, bet iš tikrųjų juos pasiunčia į mirtį ir apiplėšia. Vienai merginai pavyksta išgyventi ir ji patenka į pogrindį, tačiau dėka gerų savo fizinių duomenų ir iš karo išmokto šaltakraujiškumo ji infiltruojasi kaip meilužė į aukščiausias nacių instancijas, kad padėtų olandų antinacistiniam pasipriešinimui. Šiuo atveju filmas primena ir kitus filmus, tačiau tai nereiškia, kad šis filmas prastas.

Režisierius viename savo interviu užsiminė, kad jam rūpėjo sukurti filmą, kuriame pavaizduotų patį tikriausią personažų pavojų ne paties karo ir okupacijos metais, bet tuo momentu, kai atgaunama laisvė. Ką gi, jam pavyko, nes filmas pilnas manipuliacijų, pilnas sudėtingų, kone detektyvinės plunksnos vertos suveltos istorijos analizės. Čia pilna išdavysčių, saikingos erotikos, baimės, nuojautos, pavojų, karo vėliavų pasikeitimų ir, žinoma, žiaurumo. Džiugu, kad filmas nėra karinio pobūdžio, būtų labai nuobodu žiūrėti, kaip lėtai slenka frontas, kaip visi kapituliuojasi, juk sutikite, kur kas įdomiau vidinės intrigos, yrimas ir tai, kas balansuoja už širmos – tikrosios tiesios parodymas, kai visuomenė mano esant visai kitą tiesą. O tokių juk būta, būta ir neteisingai apkaltintų, parsidavėlių istorijos vertos ašarų... Tai ilga, nenuobodi, sudėtingos fabulos istorija su nuostabiais aktoriais, ypač Carice van Housten, kuri buvo tikrų tikriausias atradimas! Labai patiko jau ne kartą matytas Sabastian Koch. Mes, europiečiai, turime tiek daug puikių aktorių, kad tiesiog privalome jais didžiuotis! Puikus filmas, istorija, vaidyba. Neprailgo, nors ir pustrečios valandos.

Mano įvertinimas: 9/10
Kritikų vidurkis: 71/100
IMDb: 7.9


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą