2014 m. rugsėjo 5 d., penktadienis

Filmas: "Baubas" / "Вий" / "Viy"




Sveiki,

Šįkart noriu trumpai aptarti filmą „Baubas“ (rus. Viy) (2014), kurį tikriausiai šiemet žiūrėjau kokius penkis kartus ir tik paskutinį kartą pavyko sulaukti finalo. Ne dėl to, kad filmas būtų prastas, migdytų, bet tik dėl to, kad šampanas ar alus (kažkodėl tik prie jo visada rinkdavausi šią kino juostą) nebeleisdavo sulaukti finalo. Bet šįkart pavyko.

„Baubas“ yra paremtas Gogolio literatūriniu kūriniu „Baubas“ motyvais. Filmo nelaikyčiau siaubo filmo „Baubas“ (1967), kuris buvo sukurtas dar Sovietų Sąjungoje perkūrimo produktu, nors panašumų detalėse ir esama daug, tačiau pasakojimo maniera, intonacijos labai skiriasi nuo klasikinio varianto. Daug kas nusivylė, jog šis filmas neatitinka ne tik literatūrinio kūrinio, bet ir klasikinio filmo. Manau, be reikalo, nes kinui nereikia tiksliai atkartoti, tai, kas jau buvo padaryta. Visgi tai filmas paremtas motyvais, o ne ekranizacija, nors ginčytis dėl žanrų ir pasakojimo ištakų galima.



Kadrai iš filmo "Baubas".

Man patiko. Tikrai. Net nesitikėjau, kad rusai šį filmą pastatys taip gerai. Kažkuo priminė mūsų „Tadą Blindą“, kada komercinis patosas į istoriją įliejo daugiau humoro, lengvumo ir kitų spalvų. Nesistengiu lyginti su klasika, nes nesu jos matęs, tačiau šis „Baubas“ man pasirodė itin lengvas ir skanus užkandis, turintis savyje puikios ir nuotaikingos atmosferos, kažkokios dvasios – toks filmas, manyčiau, galėtų vaidentis TV ekranuose per Lapkričio siaubingas šventes. 

Filme jaučiamas lengvas užtęsimas, pasakojimas nėra kažkuo įspūdingas, tačiau sukurta aplinka, energetika, o svarbiausia – specialieji efektai tiesiog įspūdingi ir net pralenkiantys kai kuriuos Holivudo filmus. Nepasakyčiau, kad filmas baisus, trūko tikrojo siaubo, kurį gožė čia pat esamas humoras, tačiau labiausiai žavėjo, kaip kompiuterine grafika ir kostiumais sukuriama senojo Ukrainos kaimo atmosfera ir vaizdas. Kultūrinis pamatas gal ir nėra tikslus, to nežinau, nes menkai žinau tų kraštų papročius, tačiau jis buvo puikus. Derėtų pridurti, kad šioje versijoje pasirodo ir lietuvių kilmės aktorė Agnia Ditkovskytė, nepaprastai graži, nors jai ir nepatikėtas pagrindinis vaidmuo.

Praleidau tiesiog gerai laiką ir buvo kur kas įdomiau, nei žiūrėti eilinį amerikiečių „siaubeką“ apie skerdynes name, prie kokio nors kukurūzo ar saulėgrąžų lauko.

Mano įvertinimas: 7.5/10
IMDb: 5.4


Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras:

  1. ka komentuoti,kai neleidzia viso filmo pazet?

    kaip galiu ji visa pamatyt,ne vien reklama?


    AtsakytiPanaikinti