2016 m. vasario 29 d., pirmadienis

Serialas: "X failai" / "X-files" (10 sezonas)




Sveiki, skaitytojai,

Užkietėję „X failų“ gerbėjai tikriausiai iš tikrųjų nušvito kaip saulės, kai sužinojo, jog kultinio serialo kūrėjai vėl ėmėsi plunksnos ir realizuoti naujus scenarijaus apmatus, dar labiau nudžiugino tai, kad naujų aktorių dairytis nereikės, į filmavimo aikštelę grįžta senieji ir gerieji David Duchovny ir Gillian Anderson, kažkada suvaidinę net 202 serijų ir 9 sezonus (1993–2002), ėjusio kultinio serialo bumas toks didelis ir populiarus, kad po jo sekė dar du vaidybiniai filmai. Po beveik 15 metų pertraukos nuo serialo pabaigos kūrėjai 2016 metais pristatė šešias naujas serijas, vėlei sužadindami žiūrovų jaudulį ir vėlei prikeldami susidomėjimą paranormaliais reiškiniais.

Tiesą sakant, serialą menkai atsimenu, bet vaikystėje jis man rodėsi kraupus, paslaptingas, su itin geru detektyviniu ir siaubo elemento prisodrintais vaizdiniais. Tiesa dar ir tai, kad artimieji draudė jį žiūrėti, nes siaube matė kažkokį žalojimą, tačiau iki šiol galvoje iš vaikystės sukasi kelios serijos apie vaiduoklius ir sniego žmogų. Vėliau, jau paauglystėje, kai serialą ėmė kartoti nepatogiu laiku, mieliau laiką leisdavau ne prie TV. Žodžiu, tai nulėmė ir šio atsinaujinusio serialo vertinimą, nes negaliu nuodugniai pamatyti ankstesniųjų sezonų, bet man jie rodosi kur kas paslaptingesni ir įdomesni už atsinaujinusias 6 serijas. 

Neseniai pamačiau paskutinę seriją ir pirma toptelėjusi mintis: „Ar bus dar sezonų?“ Teko pasidomėti ir tai iš tikrųjų yra komerciniai sėkmės klausimai, mat tiek kūrėjas, tiek kanalas Fox iš šio sezono tikėjosi gerų reitingų. Aktoriai D. Duchovny ir G. Anderson tvirtino, kad abu norėtų, jog serialas būtų pratęstas 11 sezonui, tačiau D. Duchovny teigė: „Nežinau, ar galėčiau suvaidinti dar 20 naujų serijų, nežinau, ar Anderson taip pat pajėgtų dėl mūsų darbų grafiko, bet tai, visada malonu grįžti į „X failus“. Visgi lūkesčiai pasitvirtino, šio sezono reitingai buvo fantastiški, pirmąją seriją stebėjo per 16 milijonų žiūrovų, o tai yra tokie aukšti reitingai, kad prilygsta tokių mega populiariems šou, kaip „X faktorius“ ar „The Voice“, kurių reitingai apie 12-14 milijonų nuolatinių žiūrovų. Žinoma, po pirmosios serijos reitingai krito iki 7-8 nuolatinių žiūrovų, tačiau tai yra vis tiek itin aukšti reitingai. Fox kanalas taip pat išreiškė norą pratęsti dar vienam sezonui, tačiau niekas dar nieko nepatvirtinta.

 Skali ir Malderis pradėję savo darbą 1993 metais.

 Skali.

 Reptilija ir Malderis.


 Aktoriai Gillian Anderson ir David Duchovny 10 sezono pristatyme.

 Nauji šio sezono veidai. Primena Malderio ir Skali pakaitalus.

 Flirtuojanti Skali.

Grįžtant prie serialo turinio, galiu pasakyti, kad sezonas gana įdomus, bet įdomiausia yra pirmoji ir šeštoji serija, kurios atskleidžia pasaulinio masto sąmokslo teoriją ir vyriausybines paslaptis. Iš tikrųjų netikėtas žingsnis siužete, ypač atliekami eksperimentai su žmonėmis, kuriuos, kaip buvo manoma, atlikdavo ateiviai, bet iš tikrųjų vyriausybės tarnybos, pasinaudojusios ateivių įranga. Kaip visada, daug norima pagrįsti DNR ir kitais moksliniais faktais – iš esmės gana įdomu ir patrauklu, juolab kad šalia to „išlįsdavo“ Malderio ir Skali praeitis, susilauktas kūdikis ir jų meilės santykiai. Tarpinės keturios serijos buvo ta masė, kuri užpildė pirmąją ir šeštąją seriją. Daug diskusijų Lietuvos forumuose sulaukė trečioji serija apie driežažmogį reptiliją, nes serija pasirodė su humoro elementais, todėl lyg ir nuvylę tuos, kurie visada iš „X failų“ tikisi mistikos ir paslaptingumo. Tiesą sakant, man toji serija visai patiko, ypač ta vieta, kai Skali nusiplėšia marškinėlius ir gundančiai ima vilioti neaiškios kilmės vyrą, pardavinėjantį išmaniuosius telefonus. Kitos serijos irgi pasirodė daugiau ar mažiau įdomios, tačiau jos neprilygsta savo idėjomis pirmajai ir šeštajai serijai.

Apskritai atsinaujinęs serialas pasirodė „visai nieko“, negaliu pasakyti, kad labai pateisino lūkesčius, tačiau nebuvo ir labai prastai. Visgi pasigedau senuosiuose sezonuose išgaunamos mistikos ir paslapčių elementų, šiuose sezonuose viskas kur kas atviriau – čia pasirodo ir ateiviai, ir mutantai, ir nuo miesto grafiti vaikščiojantys antžmogiai, o Malderis bei Skali juos regi savo akimis, todėl nusitrynęs posakis „norėčiau tikėti“, kabantis biure, atrodo šiek tiek pjaunantis su tuo, ką pateikia šis sezonas, nes atidengiamos pamažu visos kortos ir paslaptys. Vienas juokingiausių momentų buvo Malderio „apsinešimas“ nuo placebinių grybukų – tai išvis sunkiai paaiškinama serija, su cinkeliu, o kaip ten buvo iš tikrųjų? Paskutinės serijos finalas, kuris turėjo sudėti visus galutinius taškus ant i, vėlgi nutrūko gana intriguojančioje vietoje – ar Skali pakitusi DNR iš tikrųjų ją padarė pusiau ateive? O priskriejęs erdvėlaivis, ką jis turėjo sustabdyti arba pradėti su žmonių rase? Ar netaps Malderis ir Skali naujais Adomu ir Ieva, pradėsiantys naują žmonių rasę? Gal per anksti atsakyti į visus šiuos klausimus, kurie jau pajudėjo iš anapus, bet vis dar sukasi scenaristų galvelėse. Nepaisant gana mano vidutiniškų šio sezono vertinimų, jeigu būtų serialas oficialiai pratęstas, vis tiek jį žiūrėčiau.

Interviu:


10 sezono anonsas:


Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras:

  1. Replica Rolex Watches are recognized for when using the latest technology that's on the discretion to think of by far the most different in addition to one of a kind pieces. The vast majority of the types employ a sturdy in addition to vibrant glimpse having attributes like likely handy intended for sporty in addition to out-of-doors things to do. Exclusive libraries usually are unveiled if you will not involve like outdoor-themed Rolex Replica Watches. Swiss Rolex Watches utilized seeing that public timekeepers intended for volume of functions on this planet which often attests the reliability in addition to proficiency.

    AtsakytiPanaikinti