2016 m. kovo 24 d., ketvirtadienis

Filmas: "Holivudas mirė" / "Hollywood Ending"




Sveiki, skaitytojai,

Tai retais atvejais, kada susiduriu su Woody Allen filmais, kažkas įvyksta magiško ir stebuklingo. Netgi tais išskirtinais atvejais, kada jo filmas karjeroje nėra pats sėkmingiausias ir geriausias. Lygiai tą patį galėčiau pasakyti apie jo romantinę komediją „Holivudas mirė“ (angl. Hollywod Ending) (2002), kuriam, rodos, nestinga „aleniškumo“, tačiau kartu filmą norisi iškart apibūdinti kaip aristokratišką-intelektualų kičą, kuris kartu ir absurdiškas, ir žavus.

Tiesą sakant, siužetas gana makabriškas – senstelėjęs režisierius imasi kurti su savo buvusia žmona naują filmą ir staiga apanka vos pradėjus filmavimus, tačiau jis vis tiek tęsia su azijiečiais pagalbininkais filmavimus, neišsiduodamas, kad yra aklas. Tiesą sakant, pagrindinį vaidmenį sukūręs pats W. Allen nė per nago juodymą neįtikino. Absoliučiai absurdiškos scenos, kada aklas kino veikėjas net kalbasi su sofa, nors pagal mūsų logiką akivaizdu, kad jis turėtų reaguoti į pašnekovo balsą, tą logiškai daro kiekvienas, kuris žaidžia „aklą vištą“, tačiau viskas čia makabriškai perspausta, kad net veikėjas atrodo ne tiek talentingas režisierius, kiek visiškas kvailys. Komedijos elementai lyg anekdotinės situacijos, veikėjas atrodo absoliučiai kičas, o aplinkiniai apsimetantys kvailiais ir nepastebintys aklojo žmogaus, vadindami jį „išsiblaškiusiu“.

Nepaisant kičo ir neįtikėtinų situacijų, W. Allen‘as čia vis tiek išlieka aristokratiškai elegantiškas – jeigu jau dekoracijos, tai būtinai tviska prabanga, jeigu namai – tai pilnos lentynos intelektualių knygų, nesvarbu, kad veikėjai kartais atrodo absoliučiai, atsiprašant, debilai. O ką jau sakyti apie legenda virtusiais W. Allen‘o parašytais dialogais? Vien dėl jų norisi žiūrėti filmą. Sakau, šioje jo juostoje yra ir gerų, ir visiškai absurdiškų dalykų, kurie tampa kažin kokiu magišku kiču.

Mano įvertinimas: 6.5/10
Kritikų vidurkis: 46/100
IMDb: 6.6


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą