2016 m. kovo 14 d., pirmadienis

Filmas: "Jonvabalių kapas" / "Grave of the Fireflies" / "Hotaru no haka"




Sveiki, skaitytojai,

Kai kas nors praneša, kad koks nors filmas yra „šedevras“, suglumstu ir imu abejoti: dar pažiūrėsime! Japonų animacinių filmų industrija jau seniai garsėja savo kokybiškais animaciniais filmais. Isao Takahata pagal garsų tuo pačiu pavadinimu apsakymą „Jonvabalių kapas“ (angl. Grave of the Fireflies) (1988) sukūrė vieną geriausių, kaip teigia kai kurie šaltiniai, animacinių filmų per visą žmonijos istoriją. Kas būtų, jeigu „Šindlerio sąrašas“ taip pat būtų animacinis, ar jis sukeltų tokius pat jausmus, kaip ir vaidybinis filmas? Šiuo atveju kuo puikiausiai galite pasitikrinti žiūrėdami „Jonvabalių kapą“.

Rimta animacija apie rimtus reikalus – Antrasis pasaulinis karas ir kasdien bombarduojama Japonija, milijonai žmonių ties bado slenksčiu, išskirtos šeimos, deginami lavonai duobėse ir visas karo grožis bei liūdesys, kurio sūkuryje atsiduria tėvų netekę brolis ir sesuo. Jų vasara pas tetą ir atokiuose žemių angaruose tampa žiūrovą jaudinančiais įvykiais. Begalinis skurdas ir menki džiaugsmai, kurie tampa vaikų, bandančių išgyventi karą ir suaugusiųjų abejingumą. Įtariu, kad apsakymas taip pat nepaprastai geras, kaip ir animacinis filmas. Čia nerasite banalybių, mėginimų rimtomis temomis papokštauti, todėl filmą galimą lyg ir iš dalies kaltinti pernelyg pesimistiniu ir liūdnu, tačiau tai tik pliusas! Lėta įvykių tėkmė, daug dėmesio skiriama istoriniam kontekstui ir vaikų psichologijai, kad tiesiog filmas jaudina taip, tarsi jis būtų ne animacinis, o kažin koks geras vaidybinis filmas.

Rimto kino mėgėjai netūrėtų praleisti šios juostos, net jeigu apskritai esate nusistatę prieš Azijos produkciją ir animaciją. Kažkaip graži ši istorija, o kam patinka gražus liūdesys – tas patirs neapsakomą malonumą, laidojant jonvabalių gyvenimus. Graži laikinumo simbolika – jonvabalių grožis ir jų trumpas gyvenimas lyg ir suponuoja, kodėl tokie maži ir gražūs vaikai turi nugyventi kažkur tyruose ir virš galvų kariaujamus politikų karus? 

Mano įvertinimas: 10/10
IMDb: 8.5


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą