2016 m. kovo 7 d., pirmadienis

Filmas: "Patema aukštyn kojom" / "Sakasama no Patema" / "Patema Inverted"




Sveiki, skaitytojai,

Vis dairausi ir po animacijos pasaulį ir šįkart mane labai sudomino japonų animacinė juosta „Patema aukštyn kojom“ (angl. Patema Inverted) (2013). Iki šiol Yasuhiro Yoshiura animacijos niekada nemačiau, tačiau kažkodėl japonų animaciniai filmai populiarūs Vakaruose, gal net populiaresni nei vaidybiniai filmai. „Patema aukštyn kojom“ iškart patraukia savo originaliu siužetu – gravitacijos dėsnius paneigiantys veikėjai, gyvenantys  rūsiuose, kyla aukštyn į orą. Vien ta idėja jau ko verta! Įspūdis, kad tai galėtų būti realiai ar bent gerai sukaltas vaidybinis fantastinis filmas – jau kelia šiokių tokių šiurpuliukų.

Bet animacija yra animacija ir joje galima pavaizduoti tai, ko niekada aktoriai nesuvaidins realybėje. Nepaisant visko, „Patema aukštyn kojom“ gana įdomus filmas. Stebina ir tai, kad jis gana lėtų apsukų, režisieriui svarbu pasakoti istoriją rimtai, neskubant, apimant jaunuolių biografines istorijas, jų tėvų biografijas ir t. t., kuriant veikėjų giminiškų likimų istoriją. Šalia viso šito atrodo gana keista ir nejučia imi spėlioti, ar tikrai čia viskas motyvuota ir logiška, jog kai kurie tiesiog kyla į dangų, o kai kurie tvirtai vaikšto ant žemės. Gal režisierius pateiks mistikos? Gal čia kažkokie vaiduokliai, kurie kontaktuoja su gyvaisiais? Spėlionių yra, yra ir atsakymų.

Visgi kai kada filmas pasirodydavo pernelyg „užvilkintas“, keistos ir veikėjų emocinės išraiškos, tokios teatralizuotos, „nenormalios“, na ir kas, kad tai animacija, bet tai tikriausiai japonų kultūros dalis, nei tas vakarietiškas vingrumas, kurio prisodrinti amerikiečių animaciniai filmai. Deja, nepaisant superinės filmo idėjos, tai nėra geriausia, ką kuria japonų animacinė industrija. Yra ir įdomesnių, ir vertesnių tiek režisierių, tiek istorijų, tačiau žiūrėti vis tiek galima pakankamai įdomiai.

Mano įvertinimas: 7.5/10
Kritikų vidurkis: 66/100
IMDb: 7.4


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą