2016 m. kovo 26 d., šeštadienis

Filmas: "Šokantys arabai" / "Dancing Arabs"




Sveiki,

„Kino pavasario“ repertuaras jau savaime yra kokybės rodiklis, todėl nepraleidžiu pažiūrėti ir seniau rodytus šio festivalio filmus. Šįkart apie izraelietišką filmą „Šokantys arabai“ (angl. Dancing Arabs) (2014), kuris jau savaime sufleruoja, jog bus kažkuo politiškai karštas ir, kaip neretai būna šios šalies filmams, militaristiškas. Na, gal pradėsiu nuo tokio nevykusio vertinimo, kaip „tikėjausi kažko daugiau“. Ir žinoma, tikėjausi, tačiau jau nuo pat pradžių keistai pinasi tarpusavyje nederantys žanrai.

Filmo pradžia, kai berniukas nukrenta besukiodamas anteną, panaši į komediją, kai supuola šeima, o kitą akimirką jau visi kvatoja spoksodami TV ant sofos. Palaukit, kur aš papuoliau? Toliau – bėga metai, politinė atmosfera Izraelyje keičiasi, berniukas suauga, išvažiuoja į sostinę studijuoti ir prasideda naujas žanras – romantinė drama, kur svarbi socialinė atskirtis, kultūrų draugystė ir priešiškumas, jis, būdamas arbų kilmės, pamilsta žydę. Toliau kiti etapai – nauja moteris, kuri padovanoja savo sūnaus tapatybę... lyg ir viskas gerai, lyg ir įtikina, tačiau kažkaip visumoje filmas pasirodė banalus, lyg ir komedija, lyg ir norėjo parodyti politinius ir istorinius niuansus, lyg ir išvis tapatybės virsmą... Filmas gana eklektiškas, todėl visumoje, kur lyg ir nugali meilė, viskas atrodo brokuota filme. Jeigu siužetą perkeltumėme į Holivudą ir tą pačią istoriją pasakotume amerikietiškoje aplinkoje, tai filmo išvis nebūtų įmanoma žiūrėti. 

Taigi, darau išvadą, kad filmas, bent man, pasirodė įdomus tiek, kiek egzotiškumo davė politiniai niuansai ir istorinis kontekstas. Paties herojaus asmeninis gyvenimas ir jo meilė bei drama mažai kuo jaudino, lyg būtų nutolusios kasdieniškos paauglių santykių problemos, kurios trukdo mokslams ir kitiems siekiams. Tik politiškumas, dėmesys istorinei eigai ir šiaip edukacinių barjerų ištroškusioms gurmano lietuviškoms akims gali pasirodyti visgi įdomus šis filmas.

Mano įvertinimas: 6/10
Kritikų vidurkis: 73/100
IMDb: 7.3


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą