Sveiki,
Antrąją Kalėdų dieną peržiūrinėju vasaros kelionių
nuotraukas ir pamiršau anuomet pasidalyti, jog tikriausiai ragavau jau savo
gyvenime skaniausią ir tikriausiai kaloringiausią kavą gyvenime. Kava Italijoje
turi kiek kitokias tradicijas ir kultūrą, tikras italas tikriausiai nesuprastų
mūsų požiūrio į kavą, bet tenka pripažinti, kad beveik 10 eurų kainuojantis
puodelis klasikinės ir firminės kavos yra vertas patyrimo. Kavos skonis
desertinis ir tirštas, pagardintas man sunkiai suvokiamais prieskoniais, bet
tendencija ryškesnė mėtos. Nemėgstu šokolado su mėtomis, tačiau tai ir nepanašu
į mėtų šokoladą, veikiau tirštas espreso su mėtų pagardais. Paduvoje ateiti į
šią miesto istorinę vietą – prestižo reikalas. Tądien, nors ir karšta, dar
nebuvo be proto daug turistų, todėl galėjau pasimėgauti Padujos miesto
spalvomis, klegesiu ir šia įsimintina kava.
Truputį apie šios kavos ir unikalios vietovės
istoriją.
„Pedrocchi kava“ gaminama iš aukštos kokybės 100%
Arabica pupelių espreso kavos, šviežios grietinėlės ir mėtų sirupo. Ši kava
patiekiama dideliame puodelyje. Į espreso kavą pilamas mėtų sirupas ir uždedama
šviežia grietinėlė. Viršus apibarstomas kakavos milteliais. Svarbu paminėti,
kad šios kavos nereikėtų maišyti, nes tuomet susimaišytų skoniai ir nebebūtų
jaučiamas tas ypatingas balansas. „Pedrocchi kava“ pasižymi gaiviu mėtų ir
sodriu kavos skonių deriniu, kurį papildo švelni grietinėlė ir lengvas kakavos
kartumas. Tai puikus balansas tarp saldumo, gaivos ir kavos aromato. Tradiciškai
ši kava patiekiama dideliame puodelyje, kad būtų galima pilnai mėgautis jos
aromatu ir skoniu. Ši kava buvo sukurta XIX amžiuje ir greitai tapo populiari
tarp kavinės lankytojų. Ji iki šiol yra vienas iš labiausiai užsakomų gėrimų
„Caffè Pedrocchi“.
Paduvos kavinė „Caffè Pedrocchi“ Italijoje yra tikrai
ypatinga dėl savo istorijos, architektūros ir kultūrinės reikšmės. Kavinę 1772
m. įkūrė Francesco Pedrocchi, kilęs iš Bergamo. Ji buvo pavadinta jo vardu ir
greitai tapo svarbiu Padujos socialinio ir kultūrinio gyvenimo centru.
Strateginė vieta: Kavinė įsikūrusi pačiame miesto
centre, tarp Merijos, Universiteto ir Turgaus aikštės (dabar vadinamos Piazza
Garibaldi). Ši strateginė padėtis lėmė nuolatinį lankytojų srautą ir svarbų
vaidmenį miesto gyvenime.
XIX a. plėtra: XIX a. kavinė buvo išplėsta sūnaus
Antonio Pedrocchi. Jis pasamdė architektą Giuseppe Jappelli, kuris sukūrė
neoklasikinio stiliaus pastatą su įspūdingomis salėmis ir kambariais. Per savo
ilgą istoriją „Caffè Pedrocchi“ lankėsi daugybė garsių žmonių, įskaitant
rašytojus, politikus, menininkus ir mokslininkus. Ji tapo intelektualų ir
kultūrinio elito susitikimo vieta. Kavinė taip pat buvo susijusi su svarbiais
politiniais įvykiais. XIX a. čia rinkdavosi Italijos suvienijimo šalininkai.
1848 m. per Padujos studentų sukilimą prieš Austrijos valdžią, kavinėje įvyko
susirėmimas, po kurio ant sienų liko kulkų žymės (jos išsaugotos iki šių
dienų).
Kavinėje yra daug skirtingų salių, kiekviena su savo
unikaliu stiliumi ir atmosfera. Tarp jų yra Baltoji salė (Sala Bianca),
Raudonoji salė (Sala Rossa), Egipto salė (Sala Egizia) ir kt. Žaliasis kambarys
(Sala Verde): Šis kambarys buvo specialiai sukurtas kavos gėrimui ir dėl to
buvo vadinamas „be durų kavine“, nes jis buvo atviras lankytojams bet kuriuo
paros metu.
Jūsų Maištinga Siela
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą