2014 m. lapkričio 15 d., šeštadienis

Filmas: "Vaikystė" / "Boyhood"




Sveiki, kino žiūrovai,

Žinote, kažką sunku kalbėti apie filmus šedevrus. Nedaug jų kasmet sulaukiame, bet šis filmas neabejotinai bus šedevras ir įeis kaip viena geriausių kino juostų į kino klasikos vandenyną. Režisierius Richard Linklater, man kuo puikiausiai žinomas iš nuostabios trilogijos „Prieš saulėtekį“, „Prieš vidurdienį“ ir „Prieš saulėlydį“ – tai juostos nufilmuotos kas dešimt metų su tais pačiais aktoriais, kurie sensta kartu su vis nauja dalimi. Regis, režisieriui visgi patinka žaisti su aktoriais ir laiku, nes jo naujausias filmas „Vaikystė“ (angl. Boyhood) (2014) buvo filmuota net 12 metų, stebint kaip iš tikrųjų aktoriai auga ir sensta.

Šedevras jau vien dėl to, kad niekas nėra nieko panašaus sukūręs ir tikriausiai dar ilgai nesukurs. Tai novatoriškas režisierius, savotiškas genijus. Beveik 3 valandas trunkantis filmas, kurį sužiūrėjau naktį, beveiki iki paryčių, man leido pajausti tai, ką sunku sutikti filme – tikrovišką, nemistifikuotą laiko poslinkį. Rodos, prieš akis būtų prabėgusi mano paties vaikystė. Nepaprastai subtilus, gyvenimiškas siužetas, augantys ir besikeičiantys aktoriai, atradimai, sustabarėjimai, atsiskleidimai, užsidarymai, gyvenimiški pokyčiai, socialiniai, politiniai reiškiniai... Tiesiog filmas „Vaikystė“ leido prabėgti ne tik per berniuko augimo etapus, bet ir Amerikos dešimtmečio svarbiausius pokyčius nuo Rugsėjo 11 d., Obamos išrinkimo į prezidentus iki ekonominės krizės pabaigos. Būtų labai keista, jei filmas negautų bent „Oskaro“ nominacijos. O jau kokie nuostabūs aktoriai parinkti, kaip jie auga kartu su kiekvienu posliniu. Nustebau atradęs kaip aktorę Patricia Arquette, jau nekalbu apie Ellar Coltrane, kuris tiesiog augo kartu su filmu.

Motinystė, vaikystė, šeimos sudėtingoji padėtis, problemų sprendimų ir pasimetimų momentai ir kt. Režisierius sukūrė ištisą gyvenimo evoliucijos spiralę, kuriai abejingi neliks daugelis žiūrovų. Be jokių didesnių įmantrybių, šokiruojančių įvykių, žmogžudysčių ar kraujo, bet jautriai, esmingai, kasdieniškai papasakoti ne kasdienišką mūsų gyvenimą.

Tai tiesiog filmas, kurį neverta pamatyti, bet tiesiog būtina. Nerekomenduoju, bet primygtinai verčiu. Pažiūrėkite.

Mano įvertinimas: 10/10
Kritikų vidurkis: 100/100
IMDb 8.0


Jūsų Maištinga Siela

4 komentarai:

  1. Nežinau, ar filmas Lietuvoje bus sutiktas lygiai taip pat teigiamai kaip ir už Atlanto, bet "Boyhood" tikrai vienas iš stipriausių šių metų kino kūrinių. Filmui pranašauja lyderio pozicija tarp Oskaro nominantų. Abejoju, ar pavyks išlaikyti tą palaikymą iki aprodvanojimų sezono pabaigos, bet statulėlės už scenarijų ir geriausią antraplanį moters vaidmenį atrodo labai tikėtinos. Taip pat ir režisierius R. Linklater atrodo stipriai tarp galimų nominantų už geriausią režisūrą.

    AtsakytiPanaikinti
  2. aciu uz toki issamu atsiliepima :) ziuresiu dabar sita filma. nei neabejoju,kad vertas demesio. ! nusimato puikus kino vakaras

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveiki.
    labai noriu pažiūrėti šį filmą, bet internete jo niekaip nerandu (ieškau lietuviškos šio filmo versijos) Gal būt kas nors žino kur galėčiau jį rasti ? arba pasidalinkite nuoroda į šį filmą, būčiau labai dėkinga.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveiki.
    labai noriu pažiūrėti šį filmą, bet internete jo niekaip nerandu (ieškau lietuviškos šio filmo versijos) Gal būt kas nors žino kur galėčiau jį rasti ? arba pasidalinkite nuoroda į šį filmą, būčiau labai dėkinga.

    AtsakytiPanaikinti