2014 m. lapkričio 17 d., pirmadienis

Filmas: "Išlaikyk šviesą" / "Keep the Lights On"




Sveiki, kino žiūrovai,

Šiandien noriu pakomentuoti ir pristatyti kino filmą „Išlaikyk šviesą“ (angl. Keep the Lights On) (2012), kurį režisavo Ira Sachs, kuris jau įsirašė į kino industriją kaip LGBT filmų kūrėjas. Jo filmas „Išlaikyk šviesą“ pasakoja apie vieną gėjų porą ir jų sudėtingus santykius, paveiktus narkotikų ir kitų kvaišalų.

Filmo problema nėra LGBT prisitaikymas ar visuomenės pripažinimas. Šioji terpė jau seniai laisva ir savaime suprantama kaip normatyvinė, bet netikėtai filme iškyla priklausomybė narkotinėms medžiagoms. Vienas iš „šviežios“ poros vaikinų yra priklausomas nuo kvaišalų, jis dingsta iš namų savaitėmis, o kitam belieka jo ieškoti ir melstis, kad nieko neatsitiktų, o sugrįžus maldauti, kad vėl grįžtų į reabilitacijos kliniką. Žodžiu, šioji pora susiduria su gana dažna problema, su kuria susiduria ir hetereseksualios poros.


Kadras iš filmo "Išlaikyk šviesą".

Aišku, filme yra gana daug laisvamaniškos erotikos, kuri apskritai dažnai kine vaizduoja homoseksualųjį pasaulį be tvirtų vertybinių pamatų, žmonės nėra monogamiški, prisirišę kūniškai vienas prie kito ir tai neleidžia sudaryti tvirtus santykius, bet kartu randasi nauja santykių tvarka, neslepiant savo meilužių ir būnant su partneriu sąžiningiems iki galo.

Filmas iš esmės primena prieš keletą metų matytą irgi LGBT tematikos juostą „Weekend“ (2011), tik čia formuojama kita problematikos sprendimo plotmė – ar meilė gali išgelbėti narkotikais paramstytus santykius? Kiek reikia laiko suvokti, kad žmonėms, turintiems kitokį santykį su realybe, nepakeliui? Neprasta režisūra, problemos vaizdavimas, dialogai. Labai patiko danų kilmės aktoriaus Thure Lindhardt vaidyba, kuris pademonstravo aukštą pilotažą, kad nė akimirkai nesuabejojau, jog heteroseksualus aktorius filme iš tikrųjų homoseksualus. Iš tikrųjų tai gana nebloga tema, filmas ir vaidyba.

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 79/100
IMDb: 6.3


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą