2017 m. rugpjūčio 18 d., penktadienis

Filmas: "Trumeno šou" / "The Truman Show"



Sveiki, skaitytojai, 

Kažkaip vis pro akis praleisdavau filmą „Trumeno šou“ (angl. The Truman Show) (1998), kuris tapo vienu geriausiu šiaip jau kaip komiką vertinamam aktoriui Jim Carrey vaidmenų karjeroje – bent jau taip būtų galima sakyti prieš žiūrint filmą, tačiau iš esmės turinyje aktorius atrodo tarsi eilinėse savo rogėse ir atlieka tuo pačiu nuspėjamu komikiniu braižu savo vaidmenį. Visgi aktorius yra sukūręs kur kars universalesnių vaidmenų, pvz., filme „23“, tačiau „Trumeno šou“ nuo to prastesnis tikrai netampa.

Filmas iškart panardina į falšyvinės tikrovės sapną – sekamas žmogaus gyvenimas kaip realybės šou jam nė nežinant, kad visą gyvenimą gyvena netikrą gyvenimą, kurį stebi visas pasaulis... Tiesą sakant, filmas kiek priminė filmą „Malonus miestelis“ ar net tą patį „Būti Džonu Malkovičiumi“, kai fantastinės idėjos, sietinos su idiliniu 5 dešimtmečio amerikiečių šeimos gyvenimu. Iš esmės filmo stipriausioji jėga – fantastiniais romano motyvais sukurta alternatyvi tikrovė, kuri kritikuoja žmonių užsisėdėjimą prie TV, stebint banalius realybės šou – o tokių būta ir mūsų laikais, kai visa Lietuva prilipdavo prie ekrano, stebėdami kaip „Akvariume“ gyvena žmonės, pamiršdami savo tikruosius gyvenimus. 

Daug biblijinių minčių, kritikos ir ironijos galima įžvelgti kartoniniame Trumeno pasaulyje, kurio klišės neatsiejama amerikietiškojo kultūrinio gyvenimo dalis. Filmas, turintis išliekamąją vertę, gerą aktorių kolektyvą, bet svarbiausia – kritišką idėjinę plotmę, kuri verčia pasižiūrėti, kaip kartais mes patys to nesuvokdami gyvename iškreiptų veidrodžių karalystėje. 

Mano įvertinimas: 8.5/10
Kritikų vidurkis: 90/100
IMDb: 8.1


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą