2024 m. rugsėjo 15 d., sekmadienis

Serialas: "Žmogžudystė tame pačiame pastate" /"Only Murders in the Building" (1 sezonas / season 1)

Sveiki,

 

Serialo „Žmogžudystė tame pačiame pastate“ (angl. Only Murders in the Building) pirmąjį sezoną sužiūrėjau be didesnės nuostabos ir pretenzijų, trokšdamas tiesiog pramogos, kad serialas būtų dinamiškas, įtraukiantis, bet ne koks nors šedevras, kurį reikėtų sunkiai permąstyti ar analizuoti. Šis serialas jau sulaukė keturių visame pasaulyje pripažintų sezonų, o paskutinysis net rekordinių Emmy nominacijų, todėl, reikia manyti, kad su kiekvienu sezonu „Žmogžudystė tame pačiame pastate“ tik gerės ir gerės. Man šis serialo sezonas turėjo savų privalumų ir savų trūkumų, todėl apžvelgsiu keliais esminiais štrichais, kaip man pasirodė pirmasis sezonas.

 

Pirmiausia serialą pasirinkau dėl didelio populiarumo, gerų vertinimų ir, žinoma, aktorių. Seriale pasirodo pop muzikos žvaigždė Selena Gomez (Mabelė), komikai aktoriai, dainininkai Steve Martin (Čarlis) ir Martin Short (Oliveris), kurie tampa centriniais veikėjais šiame ir būsimuose sezonuose. Šioji trijulė gyvena vienuose prabangiuose nuomojamuose centrinio didmiesčio apartamentuose. Namas didžiulis, jame gyvena įvairiausio plauko asmenys, įskaitant ir čionai apsistojusius Holivudo aktorius ar pasaulinio garso žvaigždes, pavyzdžiui, dainininkas Stingas, kuris nusifilmuoja viename epizode, suvaidinęs patį save. Pirmojoje sezono serijoje Mabelė, Čarlis ir Oliveris susipažįsta lemtingą žmogžudystės vakarą. Jie visi trys vieni kitų nepažįsta, tačiau netrukus išsiaiškina, kad juos vienija didžiulė aistra detektyvinėms tinklalaidžių istorijoms, visi klausosi vieno ir to paties įrašo ir su nekantrumu laukia vis kitos tinklalaidės laidos. Žmogžudystė, kuri įvyksta tą naktį, juos paskatina susibičiuliauti ir įtraukia į tikrovės įvykius, galiausiai jie patys tampa populiarūs detektyvai, kurie kuria savo tinklalaidę.






Kadrai iš serialo.

 

Serialas stengiasi išlaikyti lengvą ir pramoginį koloritą, t. y. pateikti pagrindinius veikėjus kaip lengvai nerūpestingus vyrukus su jaunąja dama priešaky. Trijulė išties komiška, nes nederanti, tačiau jie visi randa pamažu daug paslapčių ir sezonas iš tikrųjų kiekvienoje serijoje pateikia vis naujų ir gan netikėtų detektyvinių hipotezių, aišku, planingai klaidinančių, nes jos tuoj visos sugriūna. Komiškos situacijos ir kraupi žmogžudystė iš tikrųjų išgauna kažką panašaus į animacinį serialą „Skubis Du“ – nepalioviau apie tai galvoti. Kompetencijų neturintys, tačiau kvailą smalsumą ir visur norą tirti, kištis ir atskleisti tiesą veikėjai kaip užprogramuoti tampa karikatūriniais veikėjais. Galiausiai per šį sezoną sužinome, kodėl Čarlis vienišas, kepa kiaušinienę ir kaskart vis išmeta, kodėl Oliveris bankrutavęs ir tuoj jį išmes iš namų, kokias santykių paslaptis slepia Mabelė. Jų biografijos nesudėtingos, bandoma atskleisti ir išbalansuoti jų karikatūras į žmogiškąją pusę, parodyti, kad net ir kvailelius primenantys pseudo detektyvai turi savo skaudžius išgyvenimus ir... tai gana tipiška, tikėtina ir kiek nuvalkiota.

 

Nepaisant to, kad veikėjai žaižaruojantys, mano nuomone, serialas šiek tiek pernelyg infantilus. Čia nesitikėkite kokio nors „išlaužto“ subtilaus britiško humoro, kokį dedasi turintis, tarkim, Puaro. Ne, serialas remiasi amerikietiškų lėkštokų komedijų ištakomis ir to neslepia. Nepasakyčiau, kad ir detektyvinė linija kažin kuo smarkiai ypatinga. Iš tikrųjų smagu, kol žiūri be perstojo seriją po serijos ir viskas teka sava vaga, tačiau atsitraukus nuo serialo ir permąsčius visą jo koncepciją, man pasirodė, kad pirmasis sezonas per lėkštas, nuspėjamas, karikatūrinis ir vietomis beveik priartėjantis prie situacijų parodijų, pavyzdžiui, kaip serialas „Draugai“.

 

Pasigedau įdomesnės pačios serialo idėjos, geresnio ir labiau svaiginančio siužeto, nes dabar iš esmės serialo kūrėjai pelningai gudrauja, pastatydami priešaky populiariąją Seleną Gomez (dėl ko serialą būtinai žiūrės jaunimas) ir senesniąją kartą, iš esmės pataikaudami žiūrovams, jie sulydo Agata Kristi primenančius gana vienplanius siužetinius detektyvinius elementus su amerikietiškos komedijos tradicija. Turime iškeptą puikų ir populiarų serialą visuomenei, tačiau kokybine prasme, jis tik pramoginis, pernelyg lėkštas ir, tiesą sakant, nuspėjamas. Tenka išsiduoti, kad nuspėjau ir šio sezono pagrindinį žudiką, tai buvo pernelyg akivaizdu.

 

Tiesa, mano draugas, kuris irgi žiūrėjo šį serialą, iškart užsimanė antrojo sezono, o aš pasavau, nes reikia truputį atsigauti, pasižiūrėti ko nors įdomesnio ir paveikesnio. Net nežinau, ar verta žiūrėti antrąjį sezoną, tačiau, kai norėsis lengvo ir neįpareigojančio, turėsiu galvoje, kad šis serialas turi ir kitų sezonų, galgi net geresnių už pirmąjį.


P. S. Čia galite lietuviškai paskaityti įdomių faktų apie šį serialą ir filmavimo procesą. ČIA.



Jūsų Maištinga Siela 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą