2012 m. liepos 22 d., sekmadienis

Filmas: "Mamutas" / "Mammuth" / "Mammut"



Sveiki visi,

Šiandien noriu pristatyti kino filmą „Mamutas“ (Mammuth / Mammut) (2009 m.). Tęsiu vėl europietiško kino giją ir šįkart vėl sugrįžau prie garsiojo ir prieštaringai vertinamo švedo režisieriaus Luko Moodysson‘o darbų. Lukas Moodysson mums labai geria žinomas filmo „Lilija amžinai“ kūrėjas apie lietuvaitę, išvežtą į Švediją sekso vergijon, tuokart Lietuvoje šis filmas susilaukė labai didelio atgarsio ir buvo itin populiarus, parodytas daugelyje mokyklų kaip mokomoji medžiaga apie gyvenime tykančius pavojus. Esu matęs vaikystėje šio režisieriaus ir „Parodyk man meilę“ (1998 m.) – tai pirmas filmas, kurį pamačiau, apie tos pačios lyties meilę – dvi merginos įsimyli mokykloje.

Filmas „Mamutas“ dalyvavęs Lietuvoje vykstančiame „Scanorama“ – Europos kino festivalyje, taigi galbūt kas nors per šį festivalį matė ir regėjo šį filmą. Šiaip šįkart Lukas Moodysson pasirodė ir vėl kitoks – daug labiau lankstesnis, kosmopolitiškesnis, spalvingesnis. Filmas neslėpsiu – padarė įspūdį. Netikėtas aktorių derinys – Michelle Williams ir meksikietis Geal Garcia Bernal, kurie sukūrė pakankamai įdomius vaidmenis, išskirčiau labiausiai M. Williams, kuri tikrai atrodė tuščia, pavargusi nuo darbo ir prasmės gyvenime ieškojimo, kontakto su dukra – tai tikrai griebė už širdies. Stipri drama tiek savo kompozicija, tiek plačiais horizontais, nes veiksmas vienu metu vyksta ir Tailande, ir Amerikoje, kas rodo ir nemažą filmo biudžetą. Pakankamai gerai išvystyta mintis ir drama apie dviejų šeimų laimės paieškas – amerikiečių ir filipinietės vienišos moters, kuri atvažiavo uždarbiauti į JAV.

Ištransliuota puiki žmogaus vienatvė, ilgesys, bandymas jį užpildyti, paieškos ir bandymas kabintis individualiai į gyvenimą, darbą – tai buvo itin realistiška drama, stipriai pagrįsta logika ir veiksmai. Mamuto kaulo parkeris, kurį gavo dovanų verslininkas, jau įsivaizduoja, kad žmonija irgi kada nors išnyks ir kokia kita protinga civilizacija, dar tobulesnė iš jų rastų kaulų taip pat darys rašiklius... Žmonija nyksta, kai ji skendi vienatvėje ir liūdesyje, o saugiausias ir laimingiausias žmogus jaučiasi savo šeimoje, į kurią per darbus taip retai pavyksta susiburti. Taip, tikriausiai tai ir yra laimė – būvimas kartu.

Mano įvertinimas: 9/10
Kritikų vidurkis: 51/100
IMDb: 6.9



Jūsų Maištinga Siela,

1 komentaras:

  1. Man labai patiko. Veiksmas labai realistiskas ir aktualus. Labai itaigiai ipinti jausmai,emocijos. Netgi emigracijos pasekmes labai realiai pavaizduotos. Manau ne viena emigravusi is Lt mama palikusi vaikus mociuciu prieziurai atpazins save... yra filmu kuriuos paziurejus kita ryta neatsimeni ka ziurejai, apie sita dar ilgai galvoji. Labai gilus filmas. Aciu.

    AtsakytiPanaikinti