2012 m. liepos 4 d., trečiadienis

Filmas: "Pabėgimas iš Šoušenko" / "The Shawshank redemption"



Sveikučiai,

Šįkart į mano rankas įkrito senas įvairiais apdovanojimais (net 7 „Oskarai“) apipiltas filmas – „Pabėgimas iš Šoušenko“ (The Shawshank Redemption) (1994 m.). Šiek tiek nustebau, jog filmas pastatytas pagal Stiveno Kingo sukurtą istoriją, nes Kingas labiau garsėja kaip siaubo ir mistinių istorijų kūrėjas. Iš tikrųjų šį filmą labai seniai mačiau vaikystėje, bet makaulėje niekas nebebuvo išlikę, tad žiūrėjau kaip „naują“. Iš esmės nusprendžiau filmą pažiūrėti dėl vienos svarios priežasties, dėl IMDb reitingo, pagal jį šis filmas yra geriausiai įvertintas pasaulio žiūrovų ir užimą pirmą vietą su kol kas 9.2. taškų. Man šiek tiek keista, kad šis filmas atsidūrė šioje pozicijoje, nes, mano galva, tokie nesenstantys hitai kaip „Šindlerio sąrašas“, „Forestas Gampas“ ir t.t. yra daug žemiau, o jie geresni filmai.

Filmas man pasirodė įdomus ir geras, bet ne toks geras, kad labai jau sukrėstų ir patiktų. Atpažįstamas epinio pasakojimo braižas, kurį dabar Spilbergas panaudojo kurdamas „Karo žirgą“, šitoks epinio pasakojimo būdas buvo labai paplitęs 1990 – 2000 metų filmų sraute – tas pats „Forestas Gampas“, „Rudens legendos“, „Sidro namų taisyklės“ ir t.t. Viskas įvilkta į panašų „celofaną“ – muzikos takelis, ilgesingas smuikas, peizažai, graudulingas heroizmas, bėgimas per laukus į vienas kito glėbį, istoriją pasakoja koks nors personažas iš savo atminties ir t.t. Šiaip šio filmo epiškumą šiek tiek dengia uždara erdvė – kalėjimo sienos, bet tai tik apgaulė.

Manau, kad tai filmas buvęs savo laiku gal ir didvyris, bet šiandien jis manęs nepaėmė iki galo, nors ir personažai, ir Morgan Freeman bei Tim Robbins buvo puikūs, charakteringi, tačiau persisunkusi holivudiško draminio heroizmo pasikartojimai manęs jau nebeužkrėtė. Juosta man pasirodė jau ištęsta, ilgas pasakojimas šiek tiek vargina, nors ir jaučiama metų slinkstis, kalėjimo kasdienybė – tai taip ir turėjo būti. Bet šiaip vis vien siūlau pasižiūrėti, tai ne prastas filmas, tačiau IMDb pirmos vietos toli gražu nevertas.

Mano įvertinimas: 7.5/10 
Kritikų vidurkis: 80/100
IMDb: 9.3


Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras: