2016 m. birželio 24 d., penktadienis

Filmas: "Informatorius" / "The Insider"




Sveiki, skaitytojai, 

Dievaži, šis filmas mano seife prarūgo daugiau nei tris metus ir niekaip iki jo nenusikasdavau, tačiau kažkaip, atrodo, atsirado noro vėl į eterį susigrąžinti aktorių Russell Crowe. Filmas „Informatorius“ (angl. The Insider) (1999), pasirodo, nėra jau toks lengvas ir paprastas filmas, kokį tikėjausi išvysti. Įdomu ir tai, kad filmas buvo nominuotas net 7 „Oskarams“, tačiau nepelnė nė vieno.

Na, filmas nė kiek nesenstelėjęs, o biografinė drama su trilerio elementais pasakoja apie realų asmenį – chemijos daktarą, kuris ilgą laiką dirbęs itin stambioje įmonėje, kuri nuodija savo tabako produkcija žmoniją, nusprendžia iškelti į viešumą nikotino poveikį organizmui. Iš esmės man asmeniškai filmas priminė apskritai tas didžiąsias Amerikos su įvairiomis institucijomis susijusiomis bylas, pvz., filmas „Didžioji skola“ (2015) ar ta pati drama, kuri šiemet pelnė „Oskarą“ „Sensacija“ (2015). 

Kodėl filmas nėra toks paprastas? Gal dėl to, kad pradžia buvo itin sunkiai „įsivažiuojanti“. Kažkodėl scenarijus brėžia platų biografinį kontekstą, ypač šeimos santykius ir didžiulį korporacijos spaudimą. Iš esmės labai sunku įsivažiuoti, nes 40 pirmųjų minučių tėra piešiama pati situacija, įtampa tikroji prasideda persiritus per pirmąjį žiūrėjimo valandą, todėl nekantresnis žiūrovas, kuris trokšta, kad būtų „prijaukintas“ per pirmąsias 10 minučių – nesitikėkite nieko panašaus. Buvo ir man mintis kilusi, gal neverta žiūrėti, tačiau „iškentėjau“ ir bendrame kontekste galiu pasakyti, kad filmas geras. Labiausiai išryškėja noras susitelkti į įvykius, o ne norą sudirginti žiūrovą. Tiesa aukščiau komercinio kino, todėl filmas tuo ir geras. Geras jis dėl ir nuostabaus aktorių dueto – Al Pacino išvis mane nustebino ir jau nebe pirmą kartą. Gera režisūra, dėmesys istorijos teisingam atskleidimui ir šeimos įtampai leidžia mėgautis lėtu ir skvarbiu filmu. Man patiko, nors ir pareikalavo kantrybės.

Mano įvertinimas: 8.5/10
Kritikų vidurkis: 84/100
IMDb: 7.9


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą