2016 m. birželio 25 d., šeštadienis

Filmas: "Gyvatės apkabinimas" / "El Abrazo de la Serpiente"




Sveiki, skaitytojai,

„Oskarui“ nominuotas Pietų Amerikos filmas gražiu metafotišku pavadinimu „Gyvatės apkabinimas“ (ispn. El Abrazo de la Serpiente) (2015) buvo pristatytas „Kino pavasaryje“ ir sulaukė išties nemažai puikių vertinimų. Unikalus kolumbiečių režisierius Ciro Guerra šįkart išties nustebino, pasirinkdamas itin mistišką pasakojimo būdą, atskleidžiant Amazonės upės baseino kultūrą.

Filmas, tiesą sakant, nelengvas. Gali kažkiek priminti dokumentikos žanrą, bet greitai įsitikinama, kad ši nuostata klaidinga, tai absoliučiai vaidybinis filmas, kurio baltai juodame fone vaizduojama Amazonė, turinti gyvatės ir gyvenimo vingių simbolikos. Filme išties daug vandens, upės tekėjimo, tačiau kvapą gniaužiantys vaizdiniai tėra tik kontekstinė aplinka. Tai įdomi filosofiška dviejų kartų ir laiko tėkmės kelionė – viena ji prasidėjusi vos XX amžiaus pradžioje, kita – jau gerokai vėliau. Kelionei vadovauja išnaikintos genties palikuonis, tikintis, kad gal kažkur yra jo gyvi gentainiai ir jis būtinai su jais susitiks, už tai jis parodys vokiečių mokslininkui augalą, kuris išgydys jo sunkią ligą. Iš esmės tai kelionė į nemirtingumą, kuriai nelemta pasiekti tikslo, nes tikslu tampa pati kelionė, apipinta vietinių legendų, pasakojimų, kultūros apnašų. Tarp realybės ir haliucinacijų – tai filmas, kuris man priminė Carlo Castanedos raštus, jo magišką bendravimą su indėnų šamanu.

Šįkart haliucinacijas galbūt kelia ne magija, o į mokslininko šnerves pumpuojamas kokainas, tik režisierius gana lengvu siūlu suaudžia dvi pasakojimo gijas ir sukuria magišką gyvenimo atmosferą. Tai nėra lengvas filmas, visur tyko prasmės, kurios prašosi išgliaudomos. Filmas lėtas, kiek primenantis negi A. Tarkovskiui būdingą simbolinę gelmę, tačiau kartu jis savitas, unikalus šių dienų nepriklausomo kino kontekste. Sunku keliais žodžiais nusakyti, apie ką šis filmas ir ką jis palieka po seanso – grožį, neįmintą iki galo gyvenimo mįslę? Galbūt viską iškart ir dar daugiau. Nepasakyčiau, kad filmas patiks visiems, tačiau savo menine energetika išties išskirtinis ir pritraukiantis archetipiniais simboliais, būvimo arčiau civilizacijos ištakų, taigi, ir paties gyvenimo.

Mano įvertinimas: 9/10
Kritikų vidurkis: 82/100
IMDb: 8.1


Jūsų Maištinga Siela

2 komentarai:

  1. Norėčiau pataisyti, jog angliškas pavadinimas tikrai ne El Abrazo de la Serpiente. :)

    AtsakytiPanaikinti