2016 m. birželio 23 d., ketvirtadienis

Filmas: "Paskutinis Mao šokėjas" / "Mao's Last Dancer"




Sveiki, mieli skaitytojai,

Ar Jums Kinija patraukli šalis? Tikriausiai kur kas labiau nei Šiaurės Korėja, tačiau jos politinė santvarka labai jau nepriimtina vakariečiams. Filme „Paskutinis Mao šokėjas“ (angl. Mao‘s Last Dancer) (2009) galima puikiai susipažinti su komunistine manipuliuojančia valdžia nuostabiojoje Kinijoje. Žinoma, dabar politika yra kiek pasikeitusi, tačiau kalbėdami apie aštunto ir devinto dešimtmečio sandūrą, kai Kinijos politinė santvarka ypatingai rūpinosi savo piliečių plaunamomis smegenimis, panašiai taip, kas dedasi Šiaurės Korėjoje, galima šiek tiek ir nustebti.

„Paskutinis Mao šokėjas“ toli gražu ne apie politiką filmas, nors šis kontekstas gana ryškus. Istorija pasakoja apie realiai egzistavusį talentingą Kinijos primarijų, baleto meistrą Li As An Adult, kuris dėl savo puikių fizinių duomenų ir talento šokti buvo išsiųstas trumpam į JAV sudėtingais Kinijos politikos laikais. Iš esmės filmas centruojasi į dvi problemas: žmogaus vidinės valios pastangas tobulėti ir būti geriausiu, perlipant menkinimo barjerą bei politinių ideologijų įsikišimą į meno pasaulį. Iš esmės filmas gana lengvais potėpiais papasakoja biografinę istoriją ir baleto scenos meisterio kelią į šlovę nuo purvino kaimelio iki didžiulių aplodismentų Hiustone.

Filmas išties neblogas, tačiau visgi pasirinktas lengvas holivudinis stilius viską romantizuoti, poetizuoti, todėl nesitikėkite itin griežtų istorijos vingių ir dramų. Net šiek tiek nustebau, kad visi pavojai, vaizduojami filme, tarsi su oro pagalvėmis – filmo veikėjas niekur nesudūžta tarsi būtų tikras herojus. Netgi tėvai išliko Kinijos pareigūnų nepaliesti, nors konsulatas ir bandė daryti manipuliacinį spaudimą. Dėl ko šis filmas gali būti įdomus? Dėl paties baleto, požiūrio į meną sudėtingais Kinijos politikos metais ir, žinoma, dėl meninių šokių „virtuvės“. Nors daug kas pritempta iki saldumo, tačiau dėl karštų politinių sprendimų ir nepatogumo filmas išsibalansuoja ir tampa gana nebloga istorija tiek vidutiniam, tiek gurmaniškam žiūrovui, o finalas – gali netgi sujaudinti. Gražus, meniškas, lengvas filmas.

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 55/100
IMDb: 7.4 


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą