2016 m. liepos 29 d., penktadienis

Filmas: "Eimi" / "Amy"




Sveiki, skaitytojai,

Tikriausiai dokumentinis biografinis filmas „Eimi“ (angl. Amy) (2015) bus šiais metais viena geriausių matytų kino juostų apskritai. Po filmo vis dar galvoje skamba Amy Winehouse daina „Back to Black“, o ir niekaip emocijos pliūpsnis nedingsta, tarsi būčiau prisilietęs prie kažko labai intymaus ir neleistino.

Šįkart filmą vertinsiu ypač subjektyviai, nes esu labai „priveiktas“ emocijų. Kuo daugiau žiūriu filmų, tuo vis sunkiau atrasti juostą, kuri darytų emocijų spaudimą. Tai tarsi sportas, kuo didesnę distanciją reikia nubėgti, tuo filmas geresnis, o jeigu filmas ilgos distancijos pasiūlyti negali, kad ir koks jis geras bebūtų, tada laukia sprinterio nusivylimas. Ačiū Dievui, su šiuo filmu taip nėra. Vis galvoju, kad apskritai dokumentinių filmų oazė pas mane neišnaudota ir jų yra tikrai daug vertų ir laukiančių, tik reiktų labiau pasidairyti.

Kalbant apskritai apie „Eimi“ – tai nuoseklus dokumentinis filmas, atskleidžiantis Amy Winehouse asmenybės evoliuciją. Nuo 1998 metų, kai ji buvo tik paauglė iki paskutiniųjų gyvenimo dienų. Filmas beveik absoliučiai sukonstruotas iš gautų asmeninių archyvų, kurios sočiai pakako nubrėžti punktyrą per šios išskirtinės muzikos ikonos. Nors atlikėja viso labo išleido tik du studijinius albumus, tačiau dėl savo elgesio ir išskirtinio balso tembro spėjo įeiti į muzikos istoriją. Filmas ir glumina, ir sujaudina iki širdies gelmių. Tiesą sakant, esu seniai atsisakęs žavėtis destrukcinėmis asmenybėmis, tačiau Amy vėl kažką atkasė manyje, kad negalėjau atsitraukti jos istorijos...

Filme stebina atlikėjos kuklumas ir kartu ekstravagantiškas elgesys, bet labiausiai jos trapumas ir noras „prisirišti“ prie mylimo žmogaus. Galbūt mylimas žmogus iš esmės ir nulėmė, kad ji įsipainiojo į narkotikų ir alkoholio liūną, kas ją padarė menininke, patekusią į ilgąjį 27 metų mirties ribos sąrašą.
Drįstu sakyti, jeigu anksčiau nemėgote A. Winehouse dainų, tai po šio filmo tikrai bent kartą „pasiyoutubinsit“ ir net galbūt įtrauksite šios atlikėjos unikalius kūrinius į klausomų dainų sąrašus. Aš jau tai padariau!

Apibendrinant galiu pasakyti, kad filmas tiesiog nuostabus, prikaustantis, kerintis savo talento ir viešumo kainos proporcijomis, sielos šviesa ir čia pat atsiveriančiomis tamsiomis asmenybės destrukcijos prarajomis, o viskas dar užpildoma puikiu džiaziniu Amy vokalu. Tiesiog neturiu priekaištų – filmas vertas paties geriausio žiūrovo.

Mano įvertinimas: 10/10
Kritikų vidurkis: 85/100
IMDb: 7.8


Jūsų Maištinga Siela

2 komentarai:

  1. Sveiki:) Labai atsiprašau, kad komentaras ne į temą, bet turiu vieną klausimą... Ar turite kokį paieškos laukelį(o galbūt tokį galėtumėte sukurti), kur greitai skaitytojai galėtų surasti reikiamą informaciją? Labai dažnai pas Jus užsuku paskaityti knygų recenzijų, bet ganėtinai sunku yra surasti, ar Jūsų tinklaraštyje yra aprašyta mane dominanti knyga. Ah, nežinau, ar aiškiai išsireiškiu... :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, kurį laiką buvau primontavęs paieškos sistemą puslapyje, tačiau ji gana nefunkcionali ir ne visada tiksliai "išmeta" pagal raktažodį - pats tai išmėginau. Yra kitas būdas ieškoti informacijos: naršyti per archyvą arba eiti į tam tikrus skyrius po puslapio pavadinimo, pvz. "knygos" ir ten ieškoti recenzijos pagal paveikslėlius su nuorodomis į puslapius. Kol kas nieko geresnio pasiūlyti negaliu, nebent žinote, ko ieškote, galite per Google įrašyti "maištinga siela" ir raktažodį - visada išmeta, jeigu yra toks įrašas. :) Dėl viso pikto grąžinsiu paieškos laukelį, kurį rasite dešinėje.

      Panaikinti