2013 m. gegužės 23 d., ketvirtadienis

Filmas: "Blogas auklėjimas" / "La Mala Educacion" / "Bad Education"


Sveiki visi,
„Blogas auklėjimas“ (La Mala Educacion) (2004) tikriausiai yra vienas tamsiausių ir baugiausių Pedro Almodovaro kino filmų, kuriuos man teko regėti. Sakoma, kad režisierius prie šio filmo scenarijaus dirbo daugiau nei dešimt metų. Na, po dviejų itin sėkmingų paskutiniųjų kino juostų, kurie gavo „Oskarus“ ir kitus apdovanojimus, „Blogas auklėjimas“ nebeprisikasė prie šio apdovanojimo, nors, mano akimis, ši Pedro juosta yra vienas stipriausių jo darbų. „Blogam auklėjimui“ buvo suteikta galimybė atidaryti tarptautinį Kanų kino festivalį, o kino kritikai negailėjo liaupsių, teigdami, kad ši juosta yra viena geriausių Pedro Almodovaro darbų, kuris pareikalavo 5 milijonų, o pasaulyje uždirbo per 40 milijonų JAV dolerių, - skirtumą pajaučiat?
Negana visko, „Blogas auklėjimas“ yra vienas asmeniškiausių Almodovaro filmų, sakytum, beveik autobiografinis. Mat, pats režisierius vaikystėje mokinosi griežtoje katalikų mokykloje, kur laisvė ir seksualumas buvo ribojamas, o už šydo rasdavosi kunigų išnaudojami mokiniai. Tai režisieriaus susipriešinimas su katalikų religijos pasauliu, todėl filmas sulaukė iš šios organizacijos žaibiško pasmerkimo, - o ar galėjo būti kitaip?
Man asmeniškai labiausiai žavėjo du dalykai: scenarijaus voratinklis ir superinis aktorių pasirodymas. Neįtikėtinai patrauklus, bauginantis, painus ir įdomus scenarijus, apimantis tokias žmonių tapatybių pokyčius ir realybių žaismus, kad vargiai bau rasčiau kažką panašaus. Mano akimis, tai neabejotinai stipriausias Almodovaro sukurtas scenarijus, pranokstantis net „Oskaro“ darbus. Na, ir žinoma, pedofilijos tema ir dar katalikų regulos rūbuose visada patrauks labiau dėmesį, nes tikriausiai tokie mes esame silpni šiame konflikte. Net transvestitų šou, kurio pilna šiame filme nebaugina tiek, kaip berniukų susitikimas su aistrai neatsispiriančiu kunigu... Pagrindinį vaidmenį sukūrė meksikiečių dievaitis Gael Gracia Bernal‘is, kuriam teko suvaidinti net tris tapatybes – Ignacijaus brolį Chuaną, Anchelį bei transvestitą Zaharą, pastarasis vaidmuo ypatingai spalvingas ir įdomus, tikęs Bernaliui. Jokių priekaištų neturiu ir kitiems ispanų aktoriams. Tai vienas iš tų Almodovaro filmų, kur pagaliau nedominuoja jokia moteris, viskas vyksta „vyrijoje“, tačiau netrūksta moteriško dvelksmo, kurį sukuria transvestitai ir transeksualai.
Kriminalinio pobūdžio filmas laviruoja tarp kuriamo filmo „Vizitas“ ir tikrų filmo herojų. Talentingai ir meistriškai sukurtas filmas filme, apsuptas persipynusių personažų, retrospektyvų ir kriminalinio skonio. Bauginančiai talentingas ir įtaigiai susmūgiuojantis filmas, kuris neturėtų palikti abejingo kino gurmano.
P.S. Artimiausiu metu filmas turėtų pasirodyti torrent‘uose titruotas lietuviškai. Pasirūpinau vertimu. Jau šiuo metu galite ten rasti ką tik mano išverstą Pedro Almodovaro filmą „Viskas apie mano mamą“ (1999).
Mano įvertinimas: 10/10
Kritikų vidurkis: 81/100
IMDb: 7.5


Jūsų Maištinga Siela

3 komentarai: