2012 m. rugsėjo 24 d., pirmadienis

Filmas: "Žemuogių pievelė" / "Wild Strawberries" / "Smultronstället"




Sveiki visi,

Jau kadais svajojau pažiūrėti nors vieną Ingmar‘o Bergman‘o filmą ir pasitaikė puiki proga pažiūrėti „Žemuogių pievelė“ (Wild Strawberries) (1957 m.). Ši juosta laikome kone pačia geriausia, šviesiausias ir stipriausia šio režisieriaus juosta, tad nesikuklinęs nutariau griebti jautį už ragų. Su švedišku šiuolaikiniu kinu jau turėjau reikalų ne kartą, retai kada pavykdavo nusivilti, tad iš šios juostos tikėjausi ypatingai daug visko, tačiau teko šiek tiek nuleisti pabūklus ir nusileisti ant žemės, nes juosta pasirodė kur kas paprastesnė, nei tikėjausi iš pradžių.

„Žemuogių pievelė“ – nėra mano nusivylimo filmas, atvirkščiai, toks jausmas lyg vaikystėje aš visgi šią juostą per TV esu matęs, nes keistai iškilo prisiminimai... Visgi buvo tikrai smagu ir smalsu žiūrėti senuko daktaro gyvenimo dieną, kai jis vyksta į ordinų apdovanojimus ir ryte sapnuotas pusiau pranašiškas sapnas ima kelyje retrospektyvos modeliu atkurti jo praėjusias dienas, žemuogių pievelę, pirmąją meilę, senuosius laikus vasarnamyje – sodyboje. Persimainantys tie patys personažai, epochos ir prisiminimai iš tikrųjų sudaro neblogo filmo įspūdį, jaučiasi, kad juostą kūrė meistro ranka, o juodai baltos spalvos tik pagilina prisiminimų ir epochų skonį. Iš esmės man labiausiai filme patiko tai, kaip Ingmar Bergman pavaizdavo sapnus – jie tokie kaip iš kultinio seno amerikietiško serialo „Kalinys“, apie vyruką, įkalinta paslaptingoje saloje, kai žmonės neturi vardų tik skaičius, o kai šie susiruošia pabėgti iš salos, juos pasiveja baltas burbulas ir įtraukęs juos pradangina amžiams... Taigi Ingmar‘o sapnai kažkaip atmintyje atgamino šį serialą, viskas taip paslaptinga, taikliai ištransliuota, filme esti ir subtilaus, mums įprasto skandinaviško – baltiško humoro, senatvės ir apmąstymų peizažai, kad ir šviesūs, bet, mano galva, lydimi apokalipsinių ir mirties nuojautų, ypač onirinėje erdvėje. 

Filmą vertinu pakankamai įtaigų, įdomų, verto savo žiūrovo, tačiau iki totalaus šedevro man kažko pritrūko iš paties siužeto ir pasakojamosios istorijos. Viskas buvo miela, truputis paslapties, tačiau taip norėjosi dar druskos ant žaizdos, kad išsižiočiau iš nuostabos pažiūrėjęs filmą.

Mano įvertinimas: 8/10
IMDb: 8.2


Jūsų Maištinga Siela,
Man galite parašyti: cirkininkas@gmail.com

2 komentarai: