Sveiki, skaitytojai,
Tikriausiai keliaujantys
per Lenkiją tiek patys lenkai, tiek lietuviai dažnai už Varšuvos pavažiavę
užsuka į legendinę pakelės bara „Janosik“, kuris garsėja ne tik greitu ir
žaibišku aptarnavimu, bet ir mega-tuba-giga maisto porcijomis už itin (bent jau
lietuviams) mažą kainą. Nutariau pasidomėti internete apie šią vietovę ir štai
ką radau.
Iki 1990 m. „Bar
Janosik“ buvo nedidelė pakelės užeiga Varšuvos link (iš Lenkijos pietų
pusės), tačiau dėl didelės paklausos per 1990–1991 m. užeiga buvo praplėsta,
tapo viešbučiu ir restoranu. Dabar tai yra vienas populiariausių keliautojų
pasirinkimų.
Janošiko legenda ir
restoranas
Šis restoranas pavadintas
Jurajaus Janošiko, liaudies herojaus, vardu. Pasak legendos, Janošikas plėšdavo
turtuolius ir dalindavo gėrybes vargšams, o tokia ideologija tapo įkvėpimu ir
užeigai. Ji skirta sunkiai dirbantiems ir daug keliaujantiems žmonėms, kuriems
siūloma ne tik pavalgyti, bet ir pailsėti ar pernakvoti. Restoranas siekia
sukurti prieglobsčio įvaizdį, kur kiekvienas galėtų rasti sau vietą, pailsėti
nuo ilgos kelionės ir pajusti, jog yra laukiamas.
Meniu, virtuvė ir
populiarumas
„Bar Janosik“ garsėja
tradicine lenkų virtuve. Populiariausi patiekalai – tai didelės porcijos
bulvinių blynų (placki ziemniaczane), apkeptų su sūriu ir kumpiu, kiaulienos
nugarinė (schabowy), patiekiama su bulvėmis ir kopūstais, taip pat įvairios
sriubos. Viskas pagaminta iš šviežių, vietinių produktų. Kainos yra vidutinės,
o didelės porcijos ir malonus aptarnavimas lėmė restorano populiarumą tarp
vairuotojų ir keliautojų. Dėl savo vietos, ypač prie judraus S8 kelio,
restoranas sulaukia daug lankytojų ištisus metus.
Nakvynė ir paslaugos
Restoranas „Bar Janosik“
taip pat siūlo nakvynę. Viešbutyje, pavadintame „Dworek Zawady“, yra 80 vietų.
Kambariai yra paprasti, bet tvarkingi. Prie kambarių yra atskiras vonios
kambarys. Nakvynės vieta dažniausiai užimama dėl didelio lankytojų srauto, todėl
nakvynę reikėtų rezervuoti iš anksto. Be to, užkandinėje teikiamos ir banketų
salės nuomos paslaugos, o taip pat yra ir atskira vieta, skirta renginiams ir
konferencijoms.
Adresas ir vieta
„Bar Janosik“ yra
įsikūręs patogioje vietoje prie S8 kelio, Lenkijoje. Tikslus adresas:
Pasažas 6, Kolonija
Zavadva (Kolonia Zawada), Lenkija
GPS koordinatės:
51°32'42.8"N 19°59'40.5"E
Patiekalų kainos
Sriubos
(Zupy) - (apie 15-25 PLN)
Vištienos sultinys (Rosół
z kurczaka) - Tradicinė lenkų sriuba, dažnai patiekiama su makaronais.
Raugintų kopūstų sriuba
(Kapuśniak) - Gaminama su kiauliena ir raugintais kopūstais.
Pomidorų sriuba (Zupa pomidorowa) - Tiršta
sriuba su ryžiais arba makaronais.
Pagrindiniai patiekalai
(Dania główne) - (apie 30-50 PLN)
Bulviniai blynai (Placki ziemniaczane) -
Dažnai patiekiami su guliašu arba grybų padažu.
Tradicinis kiaulienos kepsnys (Kotlet
schabowy) - Didelė kiaulienos filė, patiekiama su virtomis bulvėmis ir
kopūstais. (Pastaba: asmeniškai rekomenduočiau Schabovy Kowalski, kuris yra
užkeptas dideliu sūrio ir grybų plutele)
Koldūnai (Pierogi) - Įvairių rūšių: su
mėsa, kopūstais ir grybais, sūriu ar vaisiais.
Vištienos filė tešloje (Pierś kurczaka w
panierce) - Patiekiama su bulvytėmis fri ir salotomis.
Dešrelės su bulvėmis (Kiełbasa z grilla z
ziemniakami) - Kepta dešra su virtomis bulvėmis.
Desertai (Desery) - (apie 15-20 PLN)
Pyragas su obuoliais (Szarlotka) -
Tradicinis obuolių pyragas.
Ledai (Lody) - Dažniausiai patiekiami su
vaisių padažu.
Svarbu
Kainos yra apytikslės ir gali skirtis.
Mokėjimas kartais gali būti atliekamas tik
grynaisiais pinigais, todėl rekomenduojama turėti grynųjų.
Užeigos populiarumas gali lemti ilgą
laukimo eilę, ypač piko valandomis.
Restoranas yra nutolęs
nuo Varšuvos maždaug 130 km, todėl yra puiki vieta pailsėti prieš kelionę į
Varšuvą arba iš jos.
Maištinga Siela
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą