2025 m. rugpjūčio 26 d., antradienis

Užkandinė Lenkijoje "Bar Janosik", Lenkijos pakelės "Janosik" adresas, meniu, maistas, kainos, istorija

 

Sveiki, skaitytojai,

Tikriausiai keliaujantys per Lenkiją tiek patys lenkai, tiek lietuviai dažnai už Varšuvos pavažiavę užsuka į legendinę pakelės bara „Janosik“, kuris garsėja ne tik greitu ir žaibišku aptarnavimu, bet ir mega-tuba-giga maisto porcijomis už itin (bent jau lietuviams) mažą kainą. Nutariau pasidomėti internete apie šią vietovę ir štai ką radau.

Iki 1990 m. „Bar Janosik“ buvo nedidelė pakelės užeiga Varšuvos link (iš Lenkijos pietų pusės), tačiau dėl didelės paklausos per 1990–1991 m. užeiga buvo praplėsta, tapo viešbučiu ir restoranu. Dabar tai yra vienas populiariausių keliautojų pasirinkimų.

Janošiko legenda ir restoranas

Šis restoranas pavadintas Jurajaus Janošiko, liaudies herojaus, vardu. Pasak legendos, Janošikas plėšdavo turtuolius ir dalindavo gėrybes vargšams, o tokia ideologija tapo įkvėpimu ir užeigai. Ji skirta sunkiai dirbantiems ir daug keliaujantiems žmonėms, kuriems siūloma ne tik pavalgyti, bet ir pailsėti ar pernakvoti. Restoranas siekia sukurti prieglobsčio įvaizdį, kur kiekvienas galėtų rasti sau vietą, pailsėti nuo ilgos kelionės ir pajusti, jog yra laukiamas.

Meniu, virtuvė ir populiarumas

„Bar Janosik“ garsėja tradicine lenkų virtuve. Populiariausi patiekalai – tai didelės porcijos bulvinių blynų (placki ziemniaczane), apkeptų su sūriu ir kumpiu, kiaulienos nugarinė (schabowy), patiekiama su bulvėmis ir kopūstais, taip pat įvairios sriubos. Viskas pagaminta iš šviežių, vietinių produktų. Kainos yra vidutinės, o didelės porcijos ir malonus aptarnavimas lėmė restorano populiarumą tarp vairuotojų ir keliautojų. Dėl savo vietos, ypač prie judraus S8 kelio, restoranas sulaukia daug lankytojų ištisus metus.

Nakvynė ir paslaugos

Restoranas „Bar Janosik“ taip pat siūlo nakvynę. Viešbutyje, pavadintame „Dworek Zawady“, yra 80 vietų. Kambariai yra paprasti, bet tvarkingi. Prie kambarių yra atskiras vonios kambarys. Nakvynės vieta dažniausiai užimama dėl didelio lankytojų srauto, todėl nakvynę reikėtų rezervuoti iš anksto. Be to, užkandinėje teikiamos ir banketų salės nuomos paslaugos, o taip pat yra ir atskira vieta, skirta renginiams ir konferencijoms.

Adresas ir vieta

„Bar Janosik“ yra įsikūręs patogioje vietoje prie S8 kelio, Lenkijoje. Tikslus adresas:

Pasažas 6, Kolonija Zavadva (Kolonia Zawada), Lenkija

GPS koordinatės: 51°32'42.8"N 19°59'40.5"E

Patiekalų kainos

Sriubos (Zupy) - (apie 15-25 PLN)

Vištienos sultinys (Rosół z kurczaka) - Tradicinė lenkų sriuba, dažnai patiekiama su makaronais.

Raugintų kopūstų sriuba (Kapuśniak) - Gaminama su kiauliena ir raugintais kopūstais.

Pomidorų sriuba (Zupa pomidorowa) - Tiršta sriuba su ryžiais arba makaronais.

 

Pagrindiniai patiekalai (Dania główne) - (apie 30-50 PLN)

 

Bulviniai blynai (Placki ziemniaczane) - Dažnai patiekiami su guliašu arba grybų padažu.

Tradicinis kiaulienos kepsnys (Kotlet schabowy) - Didelė kiaulienos filė, patiekiama su virtomis bulvėmis ir kopūstais. (Pastaba: asmeniškai rekomenduočiau Schabovy Kowalski, kuris yra užkeptas dideliu sūrio ir grybų plutele)

Koldūnai (Pierogi) - Įvairių rūšių: su mėsa, kopūstais ir grybais, sūriu ar vaisiais.

Vištienos filė tešloje (Pierś kurczaka w panierce) - Patiekiama su bulvytėmis fri ir salotomis.

Dešrelės su bulvėmis (Kiełbasa z grilla z ziemniakami) - Kepta dešra su virtomis bulvėmis.

Desertai (Desery) - (apie 15-20 PLN)

Pyragas su obuoliais (Szarlotka) - Tradicinis obuolių pyragas.

Ledai (Lody) - Dažniausiai patiekiami su vaisių padažu.

 

Svarbu

Kainos yra apytikslės ir gali skirtis.

Mokėjimas kartais gali būti atliekamas tik grynaisiais pinigais, todėl rekomenduojama turėti grynųjų.

Užeigos populiarumas gali lemti ilgą laukimo eilę, ypač piko valandomis.

Restoranas yra nutolęs nuo Varšuvos maždaug 130 km, todėl yra puiki vieta pailsėti prieš kelionę į Varšuvą arba iš jos.







Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą