2012 m. rugsėjo 16 d., sekmadienis

Filmas: "Blogis" / "Ondskan" / "Evil"




Sveiki visi,

Šiandien noriu trumpai pristatyti ir pakomentuoti kino filmą „Blogis“ (Ondskan / Evil) (2003 m.). Na, švedai mėgsta ekranizuoti savo literatūrą, tiek savo pagarsėjusiais serialais apie Pepę, tiek ir svarbius, ir pripažintus kūrinius. „Blogį“ skaičiau prieš keletą metų ir esu čia jį pristatęs, bet ilgai, matyt, reikėjo eiti iki pačios ekranizacijos, nors, tiesą sakant, buvo verta. Švediška drama – pakankamai švediška, prisodrinta psichologinio smurto, į kurį retsykiais įsiterpia ir fizinio protrūkio scenos – stipru, įtaigu ir tikrai vykusi ekranizacija. Kada būna vykusi ekranizacija? Ogi tada, kai atpasakojama tiksli istorija ir sužadinamos panašios emocijos – žodžiu, tai ką sakė ir pasakė knyga panašiai nusako ir filmas, šįkart tai pasitvirtino ir galiu švedams drąsiai paspausti ranką už vykusį literatūros kūrinio perkėlimą į ekraną, išvengta pigių „pabandom paimprovizuoti“ ir kitų dalykėlių...

Pagyros ne tik režisieriui, bet ir tąkart dar visai jaunam aktoriui Andreas Wilson, kuris įkūnijo sudėtingo likimo užsispyrėlį. Nesveikas požiūris į auklėjimą ir patyčios internatinėje mokykloje, šiais laikais, kai mokiniai daro, ką nori, atrodo šiek tiek nenormalios, primenančios žiaurius Hitlerio fašistinius auklėjimo metodus – pažeminimas, smurtas, kankinimai. Blogis turi aiškų ryšį su mūsų prigimtimi, tai vienas iš tų pavyzdžių, kai smurto dirvoje gali išaugti ir save apginti ir už save pakovoti šviesus žmogus. Šiaip filmas „tampantis“ nervus, jautresni pajus, kad patys nelabai gali lengva širdimi žiūrėti neteisybės apraiškas, gal tuo filmas ir stiprus, kad jis turi didelės potencinės galios paveikti žiūrovą emocionaliai, ko tikriausiai ir tikisi dažniausiai žmogus, žiūrėdamas filmą.

Filmą rekomenduočiau visiems be jokio išskirtinumo tiek kino gurmanams, tiek paprastiems Holivudo mėgėjams, nes ir vieni, ir kiti atras to, ko tikisi – prikaustančio siužeto ir ryškios emocijos. Nėra lengva ir įtaigiai kalbėti apie smurtą kinu, nenusivažiavus iki banalybių ir, prisodrinus žiaurių vaizdų, nieko nepasakyti, o šįkart ir mintis ir jo vaizdavimo būdas, mano galva, atitiko kirvis kotą.

Mano įvertinimas: 9/10
Kritikų vidurkis: 61/100
IMDb: 7.8


Jūsų Maištinga Siela,
Man galite parašyti: cirkininkas@gmail.com

3 komentarai:

  1. tai buvo pirmoji mano knyga nusipirkta knygų mugėje, net nežinau kodėl pasirinkau būtent ją, tačiau ji patraukė mano akį :) perskaičiau keliais prisėdimais ir buvai priblokštas, bei sužavėtas :) norėjau pažiūrėti filmą, tačiau niekur neradau angliškų subtitrų. Knyga tikrai verta dėmesio! 10 balų :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, matai, o filmas jau senokai lietuviškai saugiai ir viešai guli prieinamas visiems. ;) Griebkite, kol dar yra. ;)

      Panaikinti
    2. Kokiam puslapi butu galima paziureti si filma?

      Panaikinti