2013 m. rugpjūčio 5 d., pirmadienis

Filmas: "Tirpstant" / "Melting Away" / "Names Ba-geshem"




Sveiki, kino mėgėjai,

Izraelio kinas visada pateikia malonių staigmenų, taip nutiko ir su LGBT „Kitoks kinas“ festivalio filmu „Tirpstant“ (Melting Away) (2011), kuris, manau, nustebino daugelį žiūrovų, tuokart sėdėjusius „Skalvijos“ kino teatre. Mano nuomone, tai buvo pats geriausias šio festivalio filmas (bent jau iš tų, kuriuos pavyko pamatyti). Filmas „Tirpstant“ vienas iš tų nedaugelių dramų, kurios pasakoja apie transeksualus (ne apie transvestitus!), kurie pasirenka gyventi kitos lyties gyvenimą. Taip šįkart nutiko ir vaikinukui, kurį tėvas kartą neįsileido į namus ir šis sumąstė patraukti kitais keliai, o po keturių metų jis jau buvo moterimi Ana, kuri pasirodo vietiniame seksualinių mažumų kabarete, tačiau netrukus ji gauna žinią, kad jos tėvas miršta nuo vėžio, belieka pasirodyti su savo naujuoju „aš“ arba ignoruoti žinią. Kaip pasielgs Ana?

Iš pradžių kėlė nerimas kino savotiškos melodramatinės klišės, tačiau aštrėjant tapatybės virsmo (tirpstant!) akivaizdumui ir ateityje laukiančiais tiek tėvų, tiek atžalos išbandymais, filmas ėmėsi darytis įdomus. Besivystantis personažas ir neįtikėtinai kebli situacija išgyvena nedaug tėvų, tačiau kas paneigs, kad tokių nėra ir mūsų Lietuvėlėje? Viena tikriausiai yra pareikšti, jog vaikas yra homoseksualus, o visai kita, kad vaikas pasirenka kitą lytį. Šios sunkios problemos filme gvildenamos tiek ligoninės palatoje prie merdinčio tėvo, tiek tamsiuose Izraelio gatvėse, paliečiant LGBT kultūrą, kuri yra laikoma laisvo elgesio ir seksualinės išraiškos kultūra, bet visada už to slepiasi kur kas sudėtingesni dalykai – baimė būti atstumtiems, įtempti tėvų ir vaikų santykiai, atskirtis nuo likusio pasaulio reikalauja karnavalinės priedangos ir makiažo, manyčiau, tai vienas iš tų faktorių, kodėl paradai tokie „spalvingi“ visomis prasmėmis.

„Tirpstant“ – tai itin vykęs filmas ne apie tapatybės paieškas, bet apie jos integraciją į mažiausią visuomenės ląstelę – šeimą, pačią intymiausią ir artimiausią žmogui aplinką. Kol Lietuva dar draudžia keisti lytį ir moka baudas Europos Sąjungai, užuot padėjusi integruotis atskirtiems ir ne tokiems pagal prigimtį gimusiems žmonėms. Šią opią problemą puikiai galima įsivaizduoti ir Lietuvoje, bet kas teisingiau – meluoti sau ir tėvams, apsimetant, kas nesi ir gyvenant pogrindžio dvilypį gyvenimą, ar būnant ir griaunant santykius su puritoniškais tėvais? Pasirinkimas neišvengiamas netgi Lietuvoje, ne tik Izraelyje.

Mano įvertinimas: 9.5/10
IMDb: 6.6


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą