2013 m. rugpjūčio 4 d., sekmadienis

Filmas: "Sugrįžimas" / "Vozvrashchenie" / "The Return"




Sveiki, kino mėgėjai,

Naujasis rusų kinas mane stebina! O ypatingai režisierius Andrey Zvyagintsev, kurio filmą „Jelena“ (2011) metais buvau pakomentavęs prieš gerus metus. Neseniai grįžau prie šio režisieriaus ir pasižiūrėjau stulbinamos prabos filmą „Sugrįžimas“ (The Return) (2003), kuris buvo puikiai įvertintas kino kritikų ir žiūrovų. Šis režisierius tarsi tęsia Tarkovskio „mokyklą“ ir kuria neskubų ir gilų kiną, tuo jis mane ir žavi.

Filmas „Sugrįžimas“ mane užbūrė per 5-10 menučių ir nebegalėjau atsitraukti. Rodos, paprasta istorija – tėvas grįžta į šeimą po daugel metų, kai sūnūs jau ūgtelėję, tačiau dar tebėra vaikai ir imasi gan griežto tėvo vaidmens ir pasiima atžalas į žvejybą. Rodos, dagiau nieko – paprasčiau nebūna, tačiau filmą lydi tokia įtampa, tokia įtaiga, tokia natūrali drama – nepažinumas, nepripažinimas, meilė, neapykanta, rūpestis, atsainumas ir visa puokštė pačių subtiliausiai išreikštų jausmų, jausenų ir pasaulėjautos variantų, kad nuo tokio savaime aiškaus kolorito, manding, atšimpa dantys pačiam didžiausiam kinomanui. „Jelena“ buvo bomba, o „Sugrįžimas“ yra atominis reaktorius – tikrai stiprūs darbai, kuriuos turi pamatyti visi didieji kino gerbėjai ir tiesiog įsimylėti Rusijos kiną, kuris kuo puikiausiai gali apsieiti be mafijos ir karo kontekstų.

Filmas gan minimalistinis, jame dominuoja tik trys aktoriai, vengta masinių scenų, o filmo ypatingą ledinį vizualinį koloritą lėmė poliarinės naktys – filmas filmuotas prie Suomijos įlankos, virš Peterburgo. Įdomu ir tai, kad vyresniojo sūnaus atlikėjas po šio filmo nuskendo tame pačiame ežere, kuriame vyko filmavimas. Labai stebino šis sutapimas, o ypatingai stebino jauniausio sūnaus aktorinis meistriškumas. Režisierius ieškojo vaikų genijų, kurie natūraliai išreikštų vaikystės dramą, manau, jis juos rado, deja, vieno jau nebėra tarp mūsų. Be jų, kaip ir pats režisierius prasitarė, nebūtų ir paties filmo.

Iš esmės pakerėjo viskas – šiaurietiškos spalvos, aktoriai, tokios artimos ir suprantamos jausenos, vaikystės prisiminimai. Šiame perle radau tiek daug, kad jam neparašyti aukščiausio balo tikriausiai būtų nuodėmė.

P.S. Straipsnį apie šį filmą ir režisierių rasite paspaudę nuorodą à Bernardinai.lt 

Mano įvertinimas: 10/10
Kritikų vidurkis: 82/100
IMDb: 8.0


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą