2013 m. rugpjūčio 5 d., pirmadienis

Filmas: "Prieš saulėlydį" / "Before Sunset"




Sveiki, kino mėgėjai,

Regis, amerikiečių režisierius Richard Linklater užsibrėžė labai įdomią misiją – sukurti trilogiją, kurios viena nuo kitos dalis skirtų dešimties metų pertrauka tiek filme, tiek kūrybiniame gyvenime. Šįkart pamačiau antrąją trilogijos dalį „Prieš saulėlydį“ (Before Sunset) (2004), pirmoji dalis buvo kuriama 1994 metais ir pasirodė 1995 pavadinimu „Prieš sautekį“. Praėjus 20 metų t.y. šiemet pasirodys trečioji dalis „Prieš vidurnaktį“. Sakyčiau, tai unikali trilogija, kuri leidžia jausti, kaip per du dešimtmečius ne tik nugyveno personažai, bet ir pasikeitė, subrendo ir įkopė į gyvenimo viršukalnę patys aktoriai.

Prieš kokius 7 metus pamačiau pirmą dalį, kuri mane be galo sužavėjo ir, tiesą sakant, jau seniai ketinau pažiūrėti ir antrąją dalį, bet vis iššokdavo (kaip visada!) kiti filmai. „Prieš saulėlydį“ tęsia dviejų įsimylėjėlių dramą, kuri prasidėjo keliaujant traukinyje aplink Europą. Šįkart kur kas viskas paprasčiau – veikėjai susitinka Paryžiuje ir kalbasi iki saulėlydžio apie tai, kas nutiko prieš 10 metų. Beveik visas filmas būtent tam ir skirtas. Mano galva, gal kiek prastesnis pirmosios dalies variantas, tačiau efektingai per dialogus sukeltas ilgesio ir nostalgijos jausmas tiesiog trykšte tryško. Personažams jau apie 30 metų ir jie jau spėję nusivilti reikšmingą savo gyvenimo etapą, daug jų gyvenimuose pasikeitė, tai jaučiame iš kiekvieno nereikšmingo, įmantriai, bet natūraliai supinto dialogo. Būtent ši dalis ir yra dialogų filmas, kuriuo tenka mėgautis, nusikeliant į prisiminimus ir svarstant apie tuos dalykus, kurie galbūt galėjo įvykti. 

Puiki aktorių pora. Mano atradimas, prancūzų aktorė Julie Delpy, kurią pamėgau trilogijoje „Trys spalvos“ – ypatingo natūralumo aktorė su europietišku paprastumu, kuri man miela akiai. Na, ir žinoma, „Gatakos“ (1997) žvaigždė Ethan Hawke, labai tinkantis prancūzei partneris. Išties šis filmas apie meilės laukimą, ilgesį, kuris ir vėl turėjo pasibaigti išsiskyrimu, tačiau filmo finalas visgi šokiruoja – jis nepasako ir neparodo, kas nutinka su personažais, juosta tiesiog nutrūksta intymioje vietoje. Ar jie vėl išsiskyrė 10 metų? O gal liko kartu gyventi 10 metų ir po išsiskirs? Liko daugybė neatsakytų klausimų, kuriuos tikriausiai atsakys ir parodys šiemet dar tik pasirodanti trečioji dalis „Prieš vidurnaktį“. Laukiu nesulaukiu. Žūtbūt rekomenduoju žiūrėti tik nuo pirmos dalies, ši trilogija neskaidoma, jei norima ją pajusti, tenka žiūrėti tik chronologine tvarka.

Mano įvertinimas: 8.5/10
Kritikų vidurkis: 90/100
IMDb: 8.1


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą