2013 m. rugpjūčio 12 d., pirmadienis

Filmas: "Šešėlių šokėja" / "Shadow Dancer"




Sveiki, kino mylėtojai,

Britų-airių filmas „Šešėlių šokėja“ (Shadow Dancer) (2012) yra neabejotinai vykusi knygos ekranizacija, kuri pasakoja apie Airijos konfliktą su Anglija dėl šiaurinės Airijos dalies. Nesumaišykite šio filmo su Lars von Trier‘o filmu „Šokėja tamsoje“ (2000)! Šis filmas mus nuneša į 1993 – uosius, kada Airija ypač karštai reagavo į Britanijos politiką dėl Šiaurės Airijos, kuri, kaip žinote, iki šios dienos priklauso britams. Tai airių grupuotės ekstremistai, kurie rengia iš anksto suplanuotas pasalas ir žudo nekaltus žmones, taip keršydami už tėvynę. Nacionalizmu užvaldytos širdys atskiria airius nuo britų ir vyksta tik pirmasis susipriešinimas.

Antrasis vyksta vienos jaunos moters namuose, kai ją pagauna britų žvalgybininkai ir verčia ją išduoti savo šalininkus. Čia mes išvystame britų kilmės aktorių populiarųjį Clive Owen‘ą, bet ne jam šįkart atitinka psichologiškai sunkus vaidmuo, bet jo kolegei taip pat britei Andrea Riseborough, - nuostabaus sukirpimo aktorė šįkart neslepia akių po dažų sluoksniais ir vaidina tiesiu ir blyškiu veidu, pilnu dramatizmo ir begalinio skausmo. Išties jos personažas atsidūręs tarp dviejų ugnių, o siaubingiausia tai, kad ji mintyse jau yra save nusiteisusi myriop: - „aš mirusi, aš jau mirusi, turiu už ką nors kitą numirti“. Airių ekstremistai buvo neabejotini mirtininkai. Sudėtingos ir įtemptos dienos jaunai motinai tampa ypatingas emocinis krūvis, kuris, tiesą sakant, ir žavėjo visą šį filmą, ir buvo visos juostos tikroji varomoji jėga. Ypatingas žvilgsnis į sudėtingą situaciją, puikiai parinkta aktorė ir visada jaudinantis šiek tiek politizuotas filmas atidengia skaudžią ir netolimą Airijos ir Britanijos santykių raidą.

Nesitikėjau, kad filmas patiks, jį puikiai įvertino kritikai. Filmas yra vienas iš tų baisiai šaltų šiaurietiškų juostų, kurie maloniai ir efektingai gramzdina į įtikinamą pasakojimą. Patiko!

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 71/100
IMDb: 6.2


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą