2020 m. lapkričio 16 d., pirmadienis

Filmas: "Blogos pasakos" / "Favolacce" / "Bad Tales"

 Sveiki, skaitytojai,

Italų brolių dvynių Damiano ir Fabio D‘Innocenzo pastatytas antrasis ilgametražis darbas Berlyno kino festivalyje pelnė apdovanojimą už geriausią scenarijų. Filmas vadinasi gana provokuojančiai „Blogos pasakos“ (ital. Favolacce) (2020). Abu broliai dvyniai, kaip teigia anotacija Scanoramoje, užaugo Romos didmiesčio priemiestyje tapydami, o tai galų gale suteikė savito žvilgsnio kino mene.

Ir iš tikrųjų filme čirškia žiogai, yra vaizduojamas atokus itališkas provincialus miestelis, kuriame veikėjai demonizuoti savo pačių susikurtų namų ir elgesių taisyklių, atėjusių iš visuomenėje nusistovėjusių stigmų. Štai bedarbis šeimos galva susirinkusiems kaimynystėje aiškina, kas yra sunkus darbas, kaip atpirkimo ožius pastato savo vaikus atsiskaitinėti už kiekvieną pažymį, tačiau pats sadistiškai ir chuliganiškai peiliu supjausto kaimynų baseiną, nes tiesiog labai pavydi. Štai priemiestyje gyvenantis asocialus tėvas su tymais sergančiu sūnumi taip pat elgiasi kaip nesubrendęs paauglys, o besilaukianti peraugusi nepilnametė blondinė nekenčia ir tuo pačiu myli savo vaiką...

Tiesą sakant, filme susiveja siaubo Tvin Pykso miestelio bendruomenės gyvenimas, kuris atrodo kaip atvirkščias „normaliam“ gyvenimui, kitaip sakant, regime žiaurumo alegoriją Filme tėvai besistengdami būti tobulais tėvais tampa savo vaikų sadistiniais diktatoriais, o jų nebrandūs poelgiai ir reikalavimai primena hiperbolizuotų siaubo pasakų apie raganas perversijomis. Režisieriams pavyksta vienu metu ir gluminti, ir versti žiūrovą nerimauti, ir gyventi tokioje paaugliškai baikščioje ir kartu itin tiesmukame seksualiniame gatvės gyvenime, kur bet kada gali būti išprievartautas, o pro šalį einantysis prievartautojui dar gali ir padėti... Žodžiu, filmas tarantiniškai balansuoja ant beprotybės, tačiau tai nėra vien komikso ar sodriai ir efektyviai pramogiškai veikiančių scenų dėlionė, kaip dažnai regime Tarantino filmuose, broliai iš Italijos kuria vaiko ir suaugusiųjų santykį kaip pavojingai nuolat tiksinčią bombą, savitą pasaulį, čia tiek daug užgniaužtos neteisybės, fizinio ir psichologinio smurto, kad netrukus turėtume iš tikrųjų pasijusti kaip keršto akcijoje prie Eifelio bokšto arba priemiesčio skerdykloje per Heloviną.

Meninis vaizdas išties efektingas, atmosfera apgaulingai smurtiškai rami, visai kaip atostogos kaime per didžiausias kaitras. Vis galvojau, ką norėjo šiuo ekspresyviu filmu broliai mums pasakyti? Aš bent vieną iš tokių išvadų pasidariau sau, kad diktatoriškomis taisyklėmis grįsdami ir lipdydami atseit tobulus vaikus, kurie mokosi dešimtukais, o už devynetus yra baudžiami ir nesuteikdami jiems saugumo bei meilės, mes iš tikrųjų formuojame tobulą bejausmių kerštingų kiborgų kartą, nes šiaip ar taip, blogis gimdo blogį.

Mano įvertinimas: 8/10

IMDb:6.6

 

Nuoroda į Scanoramą ČIA.

Jūsų Maištinga Siela 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą