2012 m. birželio 19 d., antradienis

Visagino atominė elektrinė: Ar reikia naujos atominės elektrinės Lietuvai?



Sveikučiai,

Šiandien Seimas priėmė nutarimą dėl atominės elektrinės Visagine – jie pasakė TAIP. Jeigu kas nors dabar manęs paklaustų, ar reikia Lietuvai naujos atominės elektrinės, atsakyčiau – a kokio velnio. Iš tikrųjų daugelis iš mūsų galvoja, kad Lietuva turi būti energetiškai apsirūpinusi šalimi, kad nereikėtų elektros importuoti iš svetur, tada nukristų elektros kainą. OP-TI-MIS-TAI. Galit sakyti, kad esu visai pesimistas, bet veikiau tampu realistu ir galiu pasakyti, kad Lietuva nuėjo pačiu kvailiausiu keliu – pasistatys savyje atominę jėgainę, o tai iš esmės visada yra rizikinga ir nesaugu, kad ir kaip atrodytų saugu.

Daugelis porina apie tai, kaip bus gera ir nuostabu, nes atsiras naujų darbo vietų. Statybų metu darbuosis apie 2000 darbuotojų, kai viskas bus baigta – liks tik 200 profesionalų. Dabar skaičiuojama, kad elektrinė mūsų šalies biudžetui atsieis 17 milijardų! Aišku, Lietuva ieško investuotojų ir mūsų šaliai priklausys tik daugiau nei pusę būsimų akcijų. Kas man iš to? Mūsų valstybė ir taip yra įsiskolinusi ir dabar ji investuos į energetiką (atominę!), kada tai atsipirks, o kad atsipirktų, teks didinti kainas ne tik elektros, bet ir kitus mokesčius. Žinau, kas puikiai džiaugiasi, ogi tie, kurie iš esmės yra verslininkai ir turi kėslų į šį projektą t.y., galiu galva guldyti, viskas bus kaip su Valdovų rūmais, iš tų 17 milijardų, praplaus kokius 5 milijardus, susigulės kur nors chamų ir oligarchų kišenėse, o Delfi paskelbs antraštę – „Naujosios atominės elektrinės statybos atsieis kur kas daugiau, nei buvo planuota“ – kaip ir su Valdovų rūmais. Žinoma, nuostabu tiems, kurie iš mūsų mokesčių mokėtojų pinigus sau susikraus „gražaus“ kapitalo, galės pirkti salas prie Kanarų ar kitur. O mums kas iš to? Elektra pigs? NE-BE-SVAI-KI-TE! Kol elektrinė bus pastatyta, mes jau būsime su aukštesnėm elektros kainom, o kai ji atsidarys, bus iš serijos – „mokesčiai tokie patys, nes reikia, kad atsipirktų, o kitais metais elektra jūsų džiaugsmui pabrangs dar ir 5 proc.“ Su kuo atominė galės konkuruoti, ji tikrai nesiūlys žemesnių kaimų, prisitaikys prie dabartinių rinkų ir bandys kalti pinigą.

Manau, kad Lietuva nuėjo senu dulkėtu keliu, užuot investavusi į ekologišką energetiką – jūros platformos, vėjo jėgainės ir t.t. ir užuot nors kartą aplenkusi kitas Europos šalis, nors kartą ne imdama pavyzdį, bet pati pasistengusi juo būti, ir parodžiusi liežuvį, ji pasirinko senieną, taip, mano galva, mus paskandindama ne tik neekologiškai, bet iš esmės ir nesaugiai energetikai, mes ir vėl likome vietoje „besivystančioje stagnacijoje“. Esu prieš atominę elektrinę, nes mums daugeliui nuo to nebus geriau, lygiai tas pats kaip ir su LEO, praplovė milijonus ir išsiskirstė, ir niekas neliko nubaustas. Nesuprantu, plėšikai švarina dienos metu, žarsto milijonais, o dabar pažarstys milijardais ir mums tik beliks pasigrožėti, nes korupcijai patys įstatymai leidžia gražiai kurptis ir terpti mūsų Lietuvėlėje. Manau, kad šis klausimas turėjo būti svarstomas tik referendumo būdu, tačiau žinant lietuvių tamsumą, mokėjimą pasiduoti reklamai, politikai, o nesusidaryti iš įvairių šaltinių ir jau buvusių pavyzdžių savo nuomonę, nemokėjimą iš šalies pamatyti dar geresnių galimybių, - jie padarytų tą patį, ką padarė Seimas – priimtų šį įstatymą išskėstomis rankomis. Deja, tai tiesa – koks Seimas – tokia ir tauta, ir atvirkščiai.

Jūsų Maištinga Siela,
Man galite parašyti: cirkininkas@gmail.com

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą