2012 m. birželio 18 d., pirmadienis

Filmas: "Nekaltybė" / "Innocence"



Sveiki visi,

Šiandien noriu trumpai pakomentuoti belgų ir prancūzų bendrą kino filmą „Nekaltybė“ (Innocence) (2004 m.). Ši kino juosta 2005 metais buvo pasirodžiusi ir „Kino pavasario“ repertuare, o pasaulyje yra iškovojusi ne vieną festivalio apdovanojimą. Tai keistas dramos ir dar keistesnės mistikos derinys, kuris iš esmės mane nustebino, įtraukė ir išlaikė iki pat pabaigos. Retai pamatysi „tokio braižo“ kūrinį, kuriame viskas lyg ir normalu, bet visą filmą tave lydi baimė, jog vis dėlto, kažkas su tomis mergaitėmis daroma negerai. Prisidėsiu prie daugelio nuomonės ir pasakysiu, kad visą filmą nuoširdžiai galvojau, kad jos seksualiai pardavinėjamos į mergaičių (internatinę?) mokyklą ateinantiems vyrams... Bet geriau tikrai pamatyti patiems ir įsitikinti, kaip iš tikrųjų ten buvo su tomis mergaitėmis. Iš esmės filmas manipuliuoja ir lėbauja, flirtuoja ir baugina žiūrovą – tikriems pedofilams yra, tikriausiai, į ką akis paganyti...

Šiaip filmas tikrai ne kiekvienam, sakyčiau, šįkart tik tikriems kino gurmanams, nes pastebėjau, kad daugelis filmo net nesuprato, norėjo aiškios ir konkrečios minties, o minties iš tikrųjų nėra, filmas yra dėlionė, žaidimas, spėlionė, ir nuojautos bei versijos. Jokių komentarų, jokių išvadų, jokių taškų ant „i“ – jas susikuria tik pats žiūrovas. Bet filmas ne tuo žavus, čia stipriai padirbėta prie siužeto ir vidinės emocinės įtampos, kuri irgi vienam gali atrodyti nuobodi, o kitam net dvasinis kriminalas. Manau, kad juosta tikrai pakankamai išraiškinga, įdomi, verta pamatyti ir pabūti su tomis uždarytomis mergaitėmis keistoje mokykloje, kurioje mokinama tik biologijos ir šokio. Čia nėra charakterių, personažai statiški, kartais teatrališki, tačiau tai kažkodėl netrukdo, netgi sakyčiau, labai tinka kurti vidinei filmo įtampai – o kas gi iš tikrųjų vyksta toje mokykloje? Gal kiek ir naivu vedžioti smalsumo ištiktą žiūrovą, bet tas naivumas pasitvirtino, neerzino ir teikė malonumo. Tai neeilinė drama, su keista režisūra, išmone. Gal ne šedevras, bet tikrai džiugu, kad pamačiau. Aišku, daug kilo klausimų, kam tokie dalykai, kaip spalvoti kaspinai, kam atgabenti naujokes mediniuose karstuose ir pan., čia išryškėja daug simbolikos, kuri irgi filmui duoda nemažai keistumo.

Smagu buvo išvysti kino filme dar tada tik kylančia kino žvaigždę Marion Cotillard. Apie filmą daugiau lietuviškai rasite ČIA.

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 78/100
IMDb: 6.9

 

Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras:

  1. Ačiū už filmo rekomendaciją ir pristatymą. Būtinai reikės peržiūrėti!

    AtsakytiPanaikinti