2012 m. birželio 20 d., trečiadienis

Filmas: "Padauža" / "Berniokė" / "Tomboy"



Sveiki visi,

Šiandien noriu pristatyti kino filmą „Padauža“, šis filmas dalyvavo Scanorama programoje – Lietuvoje vykstantis Europos šalių kino festivalis, kuriame filmo pavadinimas buvo verčiamas „Berniokė“ (Tomboy) (2011 m.). Tai jaunos ir talentingos prancūzų režisierės Celine Sciamma antrasis pilnametražis filmas, kuris yra gavęs ne vieną festivalinį prizą. Iš esmės prancūziškas kinas man patinka, jis turi savito žavesio, neretai jis būna natūralistinis, taip galiu atsiliepti ir apie šį filmą – viskas paprasta, nedirbtina, organiška, super natūralu. Pati režisierė teigė, kad ir norėjusi sukurti filmą, kuris kalbėtų apie natūralią vaikystę be socialinės terpės, manau, kad jai pavyko.

Labiausiai visame filme glumina mergaitė Laura, kuri atrodo kaip berniukas. Jau vaikystėje prasideda dvilypis gyvenimas, nes vaikai supranta ir jaučia savyje augantį seksualumo tapatybės paieškų skonį. Laura namuose – mergaitė, kieme – berniukas ir tik laiko klausimas, kada iš tikrųjų viskas paaiškės. Žiūrėjau filmą ir manęs neapleido mintis, kad režisierė įtaigiai pastebėjo, kad seksualumas mus lydi ne nuo paauglystės, bet nuo pačios vaikystės, kai prisirišame, kai mums saugu būti su kai kuo, žaisti, žiūrėti ir tyrinėti, suvokiant save ir pasaulį. Iš tikrųjų Laura ne eilinis personažas kine, nes nieko panašaus nesu matęs. Tiesa, „Gyvenimas pro rožinius akinius“ visgi buvo apie berniuką, kuris norėjo būti mergaite ir stengėsi ja būti – atrodė per daug preciziškas.

Abejojau filmu, nes pradžioje viskas pasirodė nuobodoka, daug natūralumo, natūralūs santykiai, šeima, persikraustymas, gyvenimiškos bėdos, tačiau filme laikui bėgant įsivyravo ir tam tikra įtampos atmosfera, kuri iš esmės ir pakeitė filmo eigą. Manau, kad tai neblogas filmas apie tapatybės paieškas, puiki ir įtikinama mažoji aktoriukė, kuri iš tikrųjų atrodė kaip berniukas.

Daugiau informacijos apie filmą rasite ČIA.

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 74/100
IMDb: 7.4


Jūsų Maištinga Siela,

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą