2012 m. birželio 13 d., trečiadienis

Filmas: "Jausmų galia" / "Eternal Sunshine of the Spotless Mind"



Sveiki visi,

Šiandien noriu pristatyti kino filmą „Jausmų galia“ (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) (2004 m.). Žinau, nesakykit, filmo pavadinimo vertimas į lietuvių kalbą išties „įspūdingas“, bet ką jau padarysi, bet užtat koks tai filmas! Iš tikrųjų tai ne pirmas režisieriaus Michael Gondry matytas kūrinys, prieš kažkiek tai laiko buvau matęs jo kitą filmą „Miego mokslas“ (2006 m.) Ir galiu drąsiai teigti, jog tai keistas, įdomus ir originalus režisierius su savo stiliumi ir sumanymais, tačiau „Jausmų galia“ yra kur kas stipresnis, mano galva, darbas.

Filmas tikrai labai puikus, jo siužetas originalus – žmogaus prisiminimų trynimas iš atminties. Iš tikrųjų įspūdinga pasakojimo fabula, viskas taip įdomiai suvelta, suregzta. Išraiškingi ir įdomūs charakteriai, kurie patikėti dideliems meistrams – Jim Carrey (netikėtas amplua!) ir Kate Winslet, kurią šiame filme išvysite ir raudonplaukę, ir mėlynplaukę ir žaliaplaukę! Filme puikiai šmėžuoja ir mano mėgstama Kirsten Dunst bei neprastesnis Elijah Wood. Išties tai puikus aktorių kolektyvas viename filme.

Labiausiai patiko tai, kad po filmo lieka toks geras jausmas, kad galima suabejoti savo paties gyvenimu, santykiais ir net gyvenimo realumu, bent jau tokiu, kokiu esu linkęs manyti egzistuojant. Filmas braunasi į žmogaus pasąmonės ir sąmonės klodus, bando analizuoti ir parodo šių galimų variantų pjūvį. Ir iš tikrųjų ištrynus viską, ką žmogus nešiojasi savo atmintyje, vis tiek kažkas lieka, kažkas įgimto, dvasiško, kas vis tiek nuveda prie kito žmogaus ir leidžia vėl iš naujo pradėti jam skirtą meilės gyvenimo etapą. Iš tiesų filmas įtikina, kad jausmų galia (jeigu tai galima pavadinti jausmais) egzistuoja kaip lemtis. Sakau, filmas tikrai vertas pažiūrėti rimtesnio kino filmo mėgėjams, kuriems patinka keisti siužetai, kuriems patinka, kad po filmo kažkas užsilieka viduje, manau, kad tai išties puikus darbas, rekomenduoju visiems pasižiūrėti.

Mano įvertinimas: 10/10
Kritikų vidurkis: 89/100
IMDb: 8.3 



Jūsų maištinga Siela

2 komentarai:

  1. Tikrai puikus filmas. Pamenu, kaip sirgau už Kate Winslet, kad ji pagaliau pelnytų Oskaro statulėlę už šį vaidmenį. Deja, bet Amerikos kino akademija tuomet norėjo ir vėl pagerbti H. Swank - "merginą, verta milijono"...
    "Jausmų galia" nėra toks jau "top top" filmas, bet užtat aktoriniai darbai nepriekaištingi, visų pirma žavi, kad populiarius aktorius matome visiškai kitokiuose tipažuose. Po šio filmo K. Winslet karjeroje sekė tokie rimti filmai kaip "Little Children", "The Reader", "Revoliutonary Road", įrodę neeilinį šios aktorės talentą puikiai atskleisti personažų dramatizmą, išvengiant patetiškumo, melodramatinių klišių bei vaidmenų kartojimosi.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kate Winslet išties puiki, viena mano mėgstamiausių aktorių... Aš ją vadinu Meryl Streep "įpėdine". Nesulaukusi nė 30 metų, jau buvo nominuota Oskarams rekordiškai daug kartų. Labai džiaugiausi jos laimėtu Oskaru už "The Reader". :)

      Panaikinti