2012 m. birželio 20 d., trečiadienis

Filmas: "Ledi" / "The Lady"



Sveiki visi,

Šiandien noriu trumpai žvilgtelėti į kino filmą „Ledi“ (The Lady) (2011 m.). Tai naujas Luc Besson darbas. Ilgai maniau, kad prieš tai praūžęs per Lietuvos kino teatrus filmas „Kolumbiana“ buvo režisuotas to paties režisieriaus, o pasirodo, kad Besson tik parašė scenarijų. Luc Besson žinomas iš tokių kino filmų kaip „Penktasis elementas“ ar „Žanda d‘Arc“ šįkart mus nukelia į egzotišką Birmą ir pristato biografinį filmą apie žymiausią šios šalies politikę Aung San Suu Kyi (gavusi Nobelio taikos premiją), kuri 1988 metais iškilo po politinės revoliucijos. Galiausiai politikę labai daug kas palaikė šalyje, bet likimas taip susiklostė, kad galiausiai ji 15 metų praleido savo namuose, jai buvo skirtas areštas.

Nežinau, kaip vertinti juostą. Man ji nelabai patiko. Tokia holivudiško „stailo“, pasakojanti biografinę istoriją, daug masinių scenų... Labiausiai man trukdė žinių stoka, mat, apie pačią politikę nieko nežinau ir nežinojau, sunku palyginti istorinį kontekstą, nes man Mianmaro (Birmos) politika visiškai svetima ir apie ją neturiu jokio žalio supratimo, o tuo labiau nežinau Aung San Suu Kyi biografijos, jos asmenybės, nei kokia ji iš tikrųjų buvo gyvenime, kad galėčiau įvertinti juostos tapatumą su realiu gyvenimu. Tai suprantate, kad žiūrėjimas tapo tarsi paprastos melodramos lygiu su visiškai neidentifikuojamu istoriniu kontekstu, asmenybėmis ir pan. Galiu pasakyti taip – juostą sugadino mano neišsilavinimas, juodumas ir nežinojimas. Tikiu, kad rytiečiai, žiūrėdami šią juostą, pajus labai daug sentimentų ir, žinoma, tie, kurie domisi politika, pačios politikės asmenybe bei asmeniniu jos gyvenimu, kuris neatrodė toli gražu lengvas ir smagus.

Filme man labiausiai patiko pagrindinė aktorė Michelle Yeoh, kuri man pasirodė mažiausiai dirbtina, tokia natūrali, šiek tiek melancholiška, bet graži. Iš to sprendžiu, kad jai visgi pavyko sukurti (atkurti?) šios asmenybės kultą.

Mano įvertinimas: 6/10
kritikų vidurkis: 43/10
IMDb: 7.1



Jūsų Maištinga Siela,

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą