2012 m. birželio 19 d., antradienis

Filmas: "Poetės dienoraščiai" / "Poll" / "The Poll Diaries"



Sveiki visi,

Pernai „Kino pavasaryje“ pasirodė mažai kam pastebėtas kino filmas „Poetės dienoraščiai“ (Poll) (The Poll Diaries) (2010 m.), kurį kažkodėl be proto norėjau pamatyti, nes buvau gavęs gerų atsiliepimų. Tai va, dabar gavau progą jį pamatyti ir įvertinti pats. Tai vokiečių režisieriaus Chris Kraus filmas, nufilmuotas Estijos pajūryje, ir ši istorija pasakoja vokiečių poetės Odos von Siering tam tikrą gyvenimo etapą, kai ji buvo dar tik paauglė. Iš tiesų veiksmas vyksta Estijos pajūryje 1914 – aisiais metais. Taigi biografinė drama su išties keistais personažais, jų pomėgiais ir pan.

Iš esmės rimto filmo mėgėjai pastebės, kad filmas yra daugiasluoksnis ir daugiakryptis. Čia pasakojama jaunos poetės meilės istorija tarp esto anarchisto, kuris slepiasi namų palėpėje, čia taip pat pasakojamas istorinis kontekstas, kuris, sakyčiau, gal net įdomesnis už pačią meilės istoriją – praėjusio amžiaus pradžia Estijoje, pakrantėje gyvena estai, rusai ir vokiečiai, ir visi „turi“ sugyventi. Įdomus požiūriai, tautybės ir filosofijos susidūrimai. Bene įdomiausias personažas – tai Odos tėvas, kuris atlieka itin grubius medicininius bandymus, skrodžia ir pjausto atgabentus estų anarchistų lavonus – toks kraugeriškas personažas, dvelkia nacistiniu žiaurumu, net sunku patikėti, kad viskas vyko iš tikrųjų.

Aišku, filme viskas lyg ir vyksta kiek kitaip nei gyvenime. Man asmeniškai labiausiai bene patiko jūroje ant polių pastatytas namas, Estijos jūra, saulėlydžiai – labai estetiška. Filmas dažniausiai vaizduoja auksinius vakarus, todėl filmo spalvos tokios ryškios, auksinės – išties labai gražiai nufilmuota juosta, su gamtos peizažais, vietomis kai kas priminė lietuvių partizanų persekiojimus. Galiu pasakyti, kad istorija jausminga, pakankamai įdomi, tačiau negaliu pasakyti, kad mane labai sujaudino... Buvo verta pamatyti šį darbą, kuriam režisierius ruošėsi net 15 metų, bet labai ypatingo įspūdžio nepaliko. Juosta išties pavadinčiau moteriška, kadangi filmas fokusuojasi ties mėginimu atskleisti moterų, ypač jaunosios Odos dvasinį gyvenimą ir, manau pavyko, nes trylikametė išties buvo pavaizduota labai brandi, atsiskyrusi, užsidariusi savo pasaulyje, tyli ir kartu pakankamai šaltakraujiška, nes galėjo be skrupulų pjaustyti prie tėvo kates, domėtis mirtimi ir gyvenimu.

Daugiau apie filmą rasite paspaudę ČIA.

Mano įvertinimas: 8/10
IMDb: 7.0 



Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą