Sveiki visi,
Dažnai būna taip, kad šventėms, kyšiams ar šiaip sau, vakarėliams reikia
nusinešti butelį ir nežinai, kas tas burbonas, kas tas vermutas, kuo po šimts
pypkių skiriasi brendis nuo viskio. Nutariau labai trumpai susisteminti ir
surašyti alkoholinių gėrimų rūšis ir suteikti apie kiekvieną pačią esmingiausią
informaciją. Žinote, buvo nepaprastai visą šį pasaulį panagrinėti – jaučiuosi šiek
tiek pasiprusinęs ir kitą kartą sėdėdamas su draugais ir kalbėdamas apie viskio
rūšis, jau šį bei tą žinosiu! Tikiuosi, kad ir Jums šis įrašas pravers.
Burbonas
(angl.
Bourbon whiskey; taip pat Kentukio
viskis) – viskio rūšis gaminama JAV. Pavadinimas kilęs iš Kentukio
valstijos Burbono grafystės (Bourbon County) pavadinimo.
Pagal JAV įstatymus, burbono sudėtyje turi būti ne mažiau 51 % kukurūzų
(paprastai būna apie 70 %), likusią dalį sudaro kviečiai,
rugiai
ir miežių
salyklas. Praktiškai dauguma
burbono rūšių brandinamos ketverius metus.
.
Viskis
(iš senovės keltų Uisqe beatha, Uisque baugh – gyvybės vanduo, senovės angl.
uishgi, šiuolaikine anglų kalba Whisky arba Whiskey) – alkoholinis gėrimas, gaminamas fermentuojant grūdų
(dažniausiai miežių,
kviečių,
rugių,
kukurūzų)
salyklą, o gautą skystį
distiliuojant ir brandinant statinėse (paprastai ąžuolo).
Škotiškas viskis (Scotch, skočas)
– paprastai distiliuojamas du kartus, rečiau – tris. Scotch galima
vadinti tik Škotijoje distiliuotą ir ne trumpiau kaip 3 metus ąžuolo statinėje
brandintą viskį.
Airiškas
viskis – paprastai distiliuojamas 3 kartus ir ne trumpiau nei
3 metus brandinamas medžio statinėse.
Tenesio viskis, kuris
skiriasi nuo burbono tuo, kad filtruojamas per medžio anglį, gamintą iš klevo
(žinomiausias – Jack Daniels).
Samanė
– tradicinis, 40-80 % stiprumo lietuvių spiritinis gėrimas, gaminamas nuo
XVI a. Samanė varoma iš rugių, kartais – kviečių, į grūdų ir
vandens mišinį (raugą) pridedant salyklo. Distiliacija vykdoma du, rečiau –
tris kartus. Kai kada kelerius metus išlaikoma ąžuolinėse statinėse (Starka).
Gėrimas pasižymi labai stipriu rugių kvapu, dažniausiai gaminamas nelegaliai,
„sau ir savo draugams“.
Starka
(žodžio kilmė neaiški) – iš Lietuvos kilęs alkoholinis gėrimas. Stiprumas 30-50 %.
Gaminama iš dvigubo ar trigubo varymo (nerektifikuoto) rugių spirito (samanės),
išlaikant ąžuolinėse statinėse, į kurias kartais įberiamas nedidelis kiekis obelų lapų ir
liepžiedžių. Skoniui
pagerinti, kartais naudojamos ąžuolinės statinės, netekusios taninų,
t. y. jau naudotos vynui,
alui ar konjakui
brandinti.
Vynas
(lot.
Vinum ) – natūralus alkoholinis gėrimas. Stiprumas 9-14 %, Gruzijos
ir Kretos
karštu būdu raugintų vynų – iki
16 %. Gaminamas fermentuojant vynuogių
sultis,
kartais su spirito priedais. Raudonasis vynas paprastai
geriamas kambario temperatūros – šitaip vynas labiau garuoja, ir tampa aromatingesnis.
Kai kurias labai aromatingas raudonojo vyno rūšis (pvz., Chinon arba Beaujolais)
patariama gerti atšaldytas. Baltasis vynas dažnai
pateikiamas atšaldytas. Kai kurias vyno rūšis siūloma prieš geriant perpilti į
kitą talpą – perpylimo metu vynas kontaktuoja su oru, o butelyje pasilieka
didžioji dalis nuosėdų.
Sakė
– fermentuotas
alkoholinis gėrimas. Stiprumas 11-14 %.
gaminamas iš ryžių.
Paplitęs Japonijoje.
Japonijoje žodis sakė gali būti vartojamas kaip bendrinis, visiems
alkoholiniams gėrimams pavadinti. Tai vienas stipriausių tradicinių japoniškų
alkoholinių gėrimų. Sakė gaminama fermentuojant
valytus ryžius.
Tuomet krakmolas
verčiamas į cukrų
specialių fermentų
pagalba. Pridėjus mielių, cukrus virsta į alkoholį.
Šis gamybos procesas beveik nesiskiria nuo paprasto alaus gamybos.
Alus –
silpnas natūralus alkoholinis gėrimas. Stiprumas 2,5-12 %
alkoholio tūrio. Gaminamas fermentuojant mielėmis
miežių,
kartais – kitų grūdų (kviečių, ryžių) salyklą. Skoniui
pagerinti į alų dedama apynių ir kitų prieskonių.
Stiprumui padidinti – cukraus, kartais – medaus.
Sidras
– fermentuotas
alkoholinis gėrimas, gaminamas iš neatskiestų obuolių
sulčių,
prisotintas anglies dvideginio. Plačiai vartojamas ir sidru
vadinamas natūralus, silpnas obuolių vynas, kuris
neprisotinamas anglies dvideginio. Kadangi sidro gamybos būdas panašus tokio vyno gamybos būdui, jis
yra obuolių vyno analogas.
Brendis
(iš ol. brandewijn – degintas vynas) – spiritinis
(40-60 % stiprumo) alkoholinis gėrimas, gaminamas distiliuojant
vynuogių vyną
arba fermentuotas kitų vaisių sultis. Kartais brendžiais vadinami ir gėrimai, gauti
distiliuojant išspaudas (grapa). Iš vynuogių vyno gamintas brendis paprastai
brandinamas (keletą metų) ąžuolinėse statinėse, gamintas iš kitų vaisių arba iš
išspaudų dažnai geriamas nebrandintas.
Konjakas
(nuo pranc. Cognac – miestas Prancūzijos Šarantos departamente) – brendis,
gaminamas Prancūzijos Konjako (Cognac)
miesto apylinkėse, laikantis valstybinės organizacijos Bureau National
Interprofessionel du Cognac nustatytų reikalavimų: Gėrimas turi būti
pagamintas griežtai apibrėžtame Cognac regione, ne mažiau 90 % turi
sudaryti Ugni blanc, Folle blanche ir Colombard veislių
vynuogių (faktiškai, dauguma konjakų gaminama tik iš Ugni blanc
vynuogių). Vyno spiritas, iš kurio daromas konjakas, turi būti pagamintas
dvigubos distiliacijos būdu. Turi būti brandintas (sendintas)
prancūziško ąžuolo statinėse ne mažiau, nei 2 metus.
Šampanas
(prancūziškai vin de Champagne) – prancūziškas putojantis
vynas. Šampanu vadinamas tik putojantis vynas, pagamintas Prancūzijos
Šampanės provincijoje (tai
įtvirtinta Europos
Sąjungos saugomų kilmės nuorodų taisyklėse).
Kituose regionuose bei šalyse pagamintas panašaus tipo vynas turi būti
vadinamas ne šampanu, bet putojančiu
vynu. Vis dėlto tokiose šalyse kaip Rusija bei Baltarusija
vis dar teisėtai gaminamas „Tarybinis šampanas“ (rus.
Советское Шампанское) dėl ten negaliojančių Europos sąjungos įstatymų.
Šampanui gaminti naudojamos 3 pagrindinės vynuogių
veislės.
Likeris
(pranc. liqueur) – stiprus, saldus alkoholinis gėrimas, gaunamas maišant spiritinius gėrimus su įvairiais sirupais,
trauktinėmis,
vynais,
sultimis.
Likerių stiprumas būna labai įvairus: nuo 18 iki 80 % etilo
alkoholio. Skoniui pagerinti į likerius pilama cukraus sirupo,
tirštumui (konsistencijai) išlaikyti –
krakmolo sirupo. Kai kurie
likeriai, kaip ir trauktinės, gali būti išlaikomi iki kelerių metų, kad įgytų
geresnį skonį. Dėl didelio cukraus kiekio, paprastai laikoma stikliniuose
ar metaliniuose
induose, o ne statinėse.
Trauktinė
- alkoholinis gėrimas, gaminamas užpilus spiritą
arba degtinę
ant augalinės
ar kitokios žaliavos ir prieskonių bei tam tikrą laiką išlaikius, kad gėrimas
įgautų tų produktų skonį,
spalvą
ir aromatą.
Stiprumas 40-45 % alkoholio. Trauktinėse kartus skonis nėra
vyraujantis. Cukraus kiekis - ne didesnis kaip 100 g/dm³.
Džinas
(angl.
gin -> pranc. genièvre -> oland. jenever
'kadagys')
– distiliuotas alkoholinis gėrimas su kadagio
uogomis. Gaminamas distiliuojant grūdų
spiritą
ir kadagio
uogas, kurios suteikia
specifinį gėrimo kvapą.
Šalia kadagio kartais pridedami ir kiti prieskoniai:
citrina,
anyžius,
cinamonas.
Vermutas
– gėrimas, gautas į vynuogių vyną pripylus įvairių augalų ekstraktų, taip pat rektifikuoto spirito,
cukraus
arba sutirštintos vynuogių misos. Svarbiausias vermuto komponentas
yra pelynas.
Vermutas būna baltas, rožinis ir raudonas, 16-18 % stiprumo įvairaus
cukringumo.
Absentas
(pranc. absinthe 'pelynas') –
stiprus, daug eterinių aliejų (1-20 %) turintis alkoholinis gėrimas. Gėrimo pavadinimas kilęs
iš pelyno
(lot.
Artemisia absinthium, graik.
Absinthion) pavadinimo. Karčiojo pelyno trauktinė
yra žalios spalvos, turi anyžių prieskonį, jai būdingas kartus skonis. Gėrimas
labai stiprus (60-80 %), nes tik tokios koncentracijos alkoholis
gali surišti didelį eterinių medžiagų kiekį. Absentas yra žalsvos spalvos,
literatūroje prancūziškai kartais vadinamas La Fée Verte – „Žalioji
Fėja“.
Grapa –
distiliuotas alkoholinis gėrimas (spiritas)
iš vynuogių
išspaudų. Gaminamas Italijoje, gimtinė yra Basano del
Grapos miestas. Stiprumas 40-50 % alkoholio.
Skonis
priklauso nuo naudojamų vynuogių kokybės ir rūšies. Tačiau nemaža gamintojų dėl
saldesnio ir švelnesnio skonio prideda vaisių
sirupo.
Tekila
(ispaniškai Tequila) – alkoholinis gėrimas, gaminamas distiliuojant
fermentuotas
mėlynosios tekilinės agavos (Agave tequilana azul)
sultis. Tekilos pavadinimas kilęs nuo Tekilos (Tequila) miesto Meksikos
Chalisko valstijoje. Paprastai tekila turi 35 %-55 % alkoholio
tūrio.
Rakija
(angl.
rakia, rus. ракия, bulg. ракия, серб. ракија) –
stiprus alkoholinis gėrimas, panašus į brendį
ir degtinę,
gaminamas distiliuojant raugintas
vaisių sultis, populiarus Balkanuose. Įprastinis stiprumas – 40 %, bet naminės
rakijos siekia iki 60 %. Dukart distiliuota rakija vadinama prepečenica,
jos stiprumas kartais viršija ir 60 %. Rakijos – tradicinis
nacionalinis pietų slavų gėrimas, jos
populiarios Bosnijoje, Hercegovinoje, Bulgarijoje,
Kroatijoje,
Juodkalnijoje,
Makedonijoje
ir Serbijoje.
Labiausiai paplitusi rakija – iš slyvų gaminama slivovica.
Sambuka
– itališkas
likeris
iš anyžių.
Manoma, kad pavadinimas kilęs iš lotyniško
šeivamedžio
(Sambucus nigra) pavadinimo, tačiau sambukos gamintojai teigia, kad taip
nėra. Skaidrus bespalvis, kartais su tamsiu ar rausvu atspalviu, saldus, anyžių
aromato
alkoholinis gėrimas. Stiprumas 40-42° alkoholio.
Rakis
(angl.
raki, turk. raki) – paprastai anyžių skonio aperityvas,
gaminamas dukart distiliuojant išspaudų vyną arba tokį vyną su primaišytu etanoliu
bei anyžių
sėklomis. Rakis yra neoficialus turkų nacionalinis gėrimas, tradiciškai
geriamas maišytas su vandeniu. Mišinys pabala, įgaudamas pieno baltumą, galbūt
todėl jis neretai vadinamas aslan sütü arba arslan sütü 'liūtės
pienas' arba 'pienas narsiems' (kadangi turkų kalboje liūtas yra ir narsaus
žmogaus sinonimas).
Ouzo
– anyžių skonio stiprus graikiškas alkoholinis
gėrimas. Pavadinimo kilmė neaiški, tačiau pats gėrimas, manoma, kilo XIX a.
Ouzo geriamas grynas arba naudojamas kokteiliuose. Ouzo daromas
iš etilo alkoholio (maždaug 96 %) ir įvairių
aromatinių žolelių (anyžiaus, kalendros, gvazdikėlių,
cinamono
ir kt.) antpilo, sumaišyto su cukrumi. Mišinys rauginamas (kai kurie gamintojai to nedaro, o
tiesiog įpila daugiau alkoholio) ir distiliuojamas variniuose induose. Gautas
produktas yra 40-50 ° stiprumo. Tai skaidrus bespalvis skystis.
Tačiau sumaišius su vandeniu,
ouzo pabala ir tampa neskaidrus. Taip atsitinka dėl anyžiuose esančio eterinio
aliejaus, kuris tirpsta etilo alkoholyje, tačiau yra netirpus
vandenyje.
Romas –
stiprus alkoholinis gėrimas, gaminamas iš cukranendrių
spirito. Kai kurios romo rūšys daromos fermentuojant
ir distiliuojant
cukranendrių sultis,
kitos iš melasos,
kuri gaunama kaip cukraus
gaminimo iš cukranendrių šalutinis produktas. Kai kurios romo rūšys gaminamos
įvairiomis proporcijomis maišant cukrašvendrių sultis, sirupą
ir melasą.
Portveinas
– spirituotas portugališkas vynas. Kilęs iš pietinės Portugalijos.
Pavadinimas „portveinas“ kilęs iš vieno svarbiausių Portugalijos jūrų uosto Porto. Vienas
geriausiai žinomų pietietiškų vynų. Raudonasis portveinas ilgai brandinami. Dažniausiai
tai kelių vynų mišinys. Baltasis portveinas taip pat bręsta keletą metų statinėse,
o paskui supilstomas į butelius.
Cheresas
– spirituotas ispaniškas vynas. Kilęs iš Ispanijos
(Andalūzijos
miesto Cheres de la Frontera). Stiprumas iki
20 % alkoholio
tūrio, cukraus
apie 3 %. Gamyba pasižymi specifiškumu.
Palinka
(veng.
pálinka, rumun. pălincă, slovak. palenka) – tradicinis
60-80 % stiprumo brendis, gaminamas Vengrijoje
ir Transilvanijoje.
Pavadinimas kilęs iš slovakiško žodžio páliť 'distiliuoti'. Palinka
gaminama dukart distiliuojant iš slyvų, obuolių,
kriaušių,
abrikosų,
vyšnių.
Silpnesnis (~40 %) variantas Rumunijoje vadinamas ţuică. Stipriausia
palinka Vengrijoje vadinama kerítésszaggató 'tvoralaužė', kas reikštų,
kad išgėręs griuvinėdamas turi ramstytis į tvoras.
Armanjakas
– brendis,
gaminamas pietvakarių Prancūzijoje, Armanjako regione, nuo ko ir kilęs gėrimo pavadinimas.
Armanjakas gaminamas iš tų pačių veislių vynuogių kaip ir konjakas,
taip pat brandinamas ąžuolo statinėse. Armanjakas distiliuojamas
kolonos formos distiliavimo aparatu vieną kartą (tuo tarpu konjakas – puodo
formos aparatu 2 kartus).
Degtinė
(kitaip vodka) – stiprus, paprastai bespalvis alkoholinis gėrimas, susidedantis iš distiliavimo
būdu valyto etanolio.
Pagal Europos
Sąjungos nustatytą alkoholinių gėrimų gamybos reglamentą, vodką
galima varyti iš bet kokių žaliavų. Šalyse, kuriose daugiausia gaminama ir
vartojama degtinė (vadinamasis „degtinės žiedas“), ji tradiciškai gaminama iš grūdų
arba iš bulvių.
Degtinė yra tradicinis Rytų Europos šalių, Skandinavijos
ir Rusijos
gėrimas. Degtinė susideda iš vandens ir etanolio, pastarojo būna nuo 35 %
iki 55 % tūrio (ES šalyse – ne mažiau 37,5 % alkoholio tūrio).
Tradicinė rusiška, lenkiška ir lietuviška degtinė dažniausiai turi 40 %
alkoholio tūrio.
Šnapsas
(vok. Schnapps) – vokiškas
distiliuotas alkoholinis gėrimas, paprastai turinti bent
32 % alkoholio. Amerikietiškas šnapsas yra likeris,
tad skiriasi nuo vokiško šnapso. Liaudyje šnapsu vadinami įvairūs
stiprūs alkoholiniai gėrimai.
Jūsų Maištinga Siela
Ačiū! Pravers protmūšiui
AtsakytiPanaikintigeriausia nei su vienu is ju nebut pazistamama..na gal tik teoriskai :)
AtsakytiPanaikintiJack daniels burbonas ne viskis:)
AtsakytiPanaikintiNa jau, dar nei vieno Jack Daniels butelio nera isleide kaip burbono ! Tenesio viskis ! Smirtumas tiesa nedidelis, bet VISKIS .
PanaikintiWow, na ir išsamiai aprašyta. Dešimt balų tikrai, ačiū. Man iš visų gėrimų skaniausias vynas, ačiū, kad nepamiršote ir jo paminėti. :)
AtsakytiPanaikintiTOBULINIS MEILĖS SPALVAS RATUOKLIS, KURITE KONTAKTAI UŽ JŪSŲ UŽTIKRINTĄ VEIKLĄ IR SUSISIEKITE, KAD SPRENDŽIAMA
AtsakytiPanaikintiNegaliu pamiršti, kaip gydytojo PADMAN svetainė: https://padmanspell.com padėjo man atkurti santuoką po to, kai 4 mėnesius išsiskyriau su savo žmona iš ginčo. Ji paliko ir niekada negrįžo pas mane. Aš padariau tiek daug, kad susigrąžinti ją, bet niekas nepasisekė, kol pamačiau komentarą internete, kai kas nors liudijo, kaip daktaras PADMANAS padėjo jam susigrąžinti savo žmoną. Būtent taip aš susisiekiau su juo per savo „WhatsApp“ ir parašęs mano problemą jis patikino mane, kad jis padės man sugrįžti su žmona per 24 valandas po meilės burtų išsakymo, o kai jis pasakė žodį, mano žmona grįžo namo ir maldavo, kad jai labai gaila, kad mane paliko, šiandien grįžau su savo žmona ir mes abu laimingi ir vėl gyvena kartu. Aš žinau, kad ten yra daugybė žmonių, norinčių susigrąžinti meilę, susisiekite su dr. Didžiąja, nes jis yra puikus atsakymas į jūsų problemą. Susisiekite su juo: paskambinkite / „WhatsApp jam“: +19492293867 https://twitter.com/padman_dr. Svetainė: https://padmanspell.com/index-3.html El. Paštas: padmanlovespell@yahoo.com