Sveiki,
Režisieriaus
Mark Mylod filmą „Meniu“ (angl. The Menu) (2022) man
rekomendavo kaip itin gilų ir įtraukiantį trilerį apie maistą. Tiesa ta, kad
filmas neturi jokios gilios minties, nesuprantu, kur čia ką galima iškapstyti
ir iš vaško išspausti sulčių, tačiau sutinku, jog filmas tikrai įtraukiantis.
Istorija pasakoja apie turtuolių vakarienę atokioje saloje, kur jie supažindinami
su salos aplinka, jiems papasakojama, kaip ir iš kur ant jų stalo atsiras
delikatesinis maistas. Į šią puotą atvyksta Taileris su Margo. Margo neatrodo
itin susidomėjusi, tačiau Taileris pamišęs dėl maisto ruošimo meno ir šios
vakarienės koncepto.
Iš
esmės jau nuo pat pradžių, kai veikėjai tik įžengia į restoraną, aišku, jog
kažkas čia ne taip. Asistentai ir čionai esantys darbuotojai elgiasi
atžagariai, nors atsako mandagiai į klausimus, tačiau nevengia šiurkščių gestų
ir tiesmukumo. Galiausiai per vakarą patiekiami 10 patiekalų ir su kiekvienu
vis labiau auga įtampa, nes netrukus tampa aišku, jog čionai atėję žmonės ne
tik kad yra žinomi viešojoje erdvėje, bet apie juos viską žino virtuvės šefas,
kuris vis grubiau, vis brutaliau pateikia savas istorijas, susietas su vakarienės
patiekalų konceptu. Galiausiai nusišovęs gabus virtuvės darbuotojas (paaukojęs
save vakarienės performansui) sukelia tarp lankytojų paniką. O galiausiai tampa
aišku, kad kai baigsis vakarienė, nė vienas iš jų neišliks gyvas. Įdomu tik
tai, kad Margo šioje vakarienėje neturėjo dalyvauti, ji – mergina už pinigus,
netikėtai pakeitusi tikrąją Tailerio merginą. Virtuvės šefui tai labai
nepatinka, jis apie Margo beveik nieko nežino ir ji griauna subtiliai
surežisuotą paskutiniąją lankytojų ir virtuvės darbuotojų vakarienės planą...
Iš
esmės, nepaisant to, kad šis trileris yra susietas su gurmaniško maisto
kultūra, visgi, atmetus tai, siužetas labai primena klasikinį trilerį: veikėjai
paimti įkaitais, jie vienoje izoliuotoje erdvėje, išviešinamos jų paslaptys,
kiekvienas stengiasi išgyventi. Filmą kiek kitokiu padaro pasakojimo maniera ir
pamažu efektingai ir ekspresyviai kuriama įtampa, Margo mokėjimas išsisukti iš
virtuvės šefo paruoštų spąstų. Žiūrovas yra labai lengvai ir pagaviai įtrauktas
į šio trilerio žaidimo taisykles. Režisierius derina gurmanišką bei rafinuotą
virtuvės skonių eleganciją, restoranų pagarbią kultūrą su žudynėmis ir
psichologiniu smurtu, todėl kai kas primena Q. Tarantino filmams būdingą makabriškumą.
Pagrindinius
vaidmenis sukūrė žinomi aktoriai: Ralph Fiennes, Anya Taylor-Joy, Nicholas Hoult.
Pastariesiems šie charizmatiški ir kiek karikatūriniai vaidmenys labai tiko. Visgi
filmas primena teatralizuotą šou, kuriame efektyviai veikia apgalvotos filmo
aplinkos detalės, o ir scenarijus išplėtotas žaismingai. Filmas, siūlantis
kantrybės žaidimą ir įsitraukimą, sakyčiau, labai žiūroviškai žiūrisi,
nes tinka tiek masėms, tiek kino gurmanams, tačiau komiksą primenančiame
pasakojime apie smurtą nerasite kažin kokios didelės gelmės. Besąlyginis virtuvės
pakalikų atsidavimas blogio virtuvės genijui kelia daug didesnį siaubą (kaip
jis juos privertė nusižudyti ir paklusti kaip robotams?) nei suruošta elegantiška
žudynių vakarienė. Filme suskamba gera frazė: „nevalgykite, o ragaukite!“ Visgi
visi tie iš jūros išgriebti ir pincetu sudėlioti patiekalai nė iš tolo
neprilygsta mūsų riebiems cepelinams su spirgais, vėdarams ir rūkytiems
lašiniams su svogūnu ir juoda duona. Bet kas bent kartą gyvenime nenorėtų
pavalgyti to, ką patiekė šiame filme?
Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 71/100
IMDb: 7.3
Jūsų
Maištinga Siela
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą