Sveiki visi,
Seniai jau galvojau čia pristatyti savo ragautus vynus. Tebeturiu
pomėgį raudonam sausam vynui. Sako, alkoholis yra destruktyvi medžiaga, bet
nebūčiau toks kategoriškas, juolab, kad ir pati šiuolaikinė ir liaudies
medicina sako, kad 50 gramų degtinės išvalo ir dezinfekuoja organizmą, o ir „lakti“
iki apsvaigimo niekas neverčia, visur ir visada reikia turėti saiką, ar ne
taip?
Kad ir kaip ten bebūtų, pats Jėzus Kristus gėrė vyną ir
vertė jį savo krauju, bet niekur raštuose neparašyta, kad vargšelis kur nors
girtas po stalu voliotųsi ir kamuotų ryte sunkios pagirios. Ne visiems tie
sausi raudoni vynai: vieniems burną sutraukia, kitiems iškart galvą pradeda
skaudėti, ir tegu – ir negerkite, ir neragaukite. Tačiau visada esti bohemų ir
šiaip gurmanų, kurie mėgsta mėgautis vynu, bent jau viena taure, o gal net visu
buteliu. Pastebėjau, kad Vokietijoje vynas kainuoja centus, tik Lietuvoje jis
jau baisiai „užkeltom“ kainom, bet ypatingom progom paprastam žmogeliui visgi
įperkamas.
Neseniai ir aš pasidairiau po vynotekas ir šiaip prekybos
centrų vynų skyrelius ir visgi pastebėjau tokią tendenciją, kad daugiausiai
vyno visgi į Lietuvos lentynas atplūsta iš Ispanijos, jis beje yra ir pigesnis
keleliais litais. Taip pat dominuoja itališki ir Prancūzijos vynai, na, o mano
mėgstamiausi Čilės ir Argentinos vynai taip pat turi savo nišą, bet jų
asortimentas, palyginus su ispanų vynais, per pus mažesnis, o ir kainos šiek
tiek didesnės. Mano nuomone, patys prasčiausi vynai – vokiški. Čia jų priplūdo
į Lietuvą labai prastos kokybės, pačių pigiausių ir neskaniausių asortimentų.
Nieko nesakau apie saldžius „Kalėdinius“ aromatizuotus vynus – Vokietija vienintelė
jų tiekėja.
Raudonas sausas vynas, atvirkščiai, nei alus, turi
specialiųjų sulfatų ir jonų, kurie gerina virškinimo procesą, todėl vynas labai
dažnai naudojamas prie valgių. Apskritai, geras ir normalus vynas, laikytas
statinėse turi apie 200 specialiųjų „gėrybių“, o neužlaikytas vynas, prastos
kokybės gali siekti tik 20 ar dar mažiau. Vynas neturi cholesterolio ir yra
tikras mitas, kurie galvoja, kad raudonas vynas yra nenatūralus ir turi
dažiklių. Tikras sausas raudonas vynas yra fermentuojamas su tamsiomis
vynuogėmis, kurios paliekamos su odele, o baltasis vynas – be odelės arba
šviesiomis vynuogėmis.
Šįkart noriu pristatyti argentinietišką vyną pavadinimu „Intis“.
Tai Merlot – Malbec 2010 metų raudonas vynas priklausantis „San Juan – Wine of
Argentina“ regionui. Tai ne stalo, bet rūšinis (geresnės kokybės) vynas. Jau prisipažinau,
kad patys skaniausi vynai man yra Čilės ir Argentinos, o ir kaina „Intis“ buvo
prieinama – 12.99LT, kai kur gali kaina šiek tiek svyruoti. Tai vynas be
įprasto kaučiukinio kamščio, o su įprastine metaline atsukama, liaudiškai
tariant, „korka“. Iš pradžių suabejojau jo kokybe, nes labiau pasikliauju
kaučiukiniais vynais, bet visgi skonis buvo labai geras. „Intis“, - rašoma ant
etiketės, - Saulės Dievas buvo itin garbinamas Pietų Amerikoje, Saulė buvo
svarbiausia gyvybės išraiška, teikianti švelnumą ir šviesą, ji ir šiandien yra
ypatingai svarbi mūsų vynuogių derliui. Šis vynas - tai mūsų duoklė jai.“
Tokios legendos labai žavi, nes grukšnojant galima dar labiau įsivaizduoti ir
pajusti skonį. Patiko ir tai, kad vynas nebuvo rūgštus, kas dažnai būna su
prastokais vynais.
„Sodrus raudonas vynas, turintis prinokusių raudonųjų
vaisių aromatą su subtiliais prieskonių tonais“ – toliau sako etiketė. Ir iš
tikrųjų tai mano gomuriui buvo geras vynas, su specifiniais, kaip ir rašoma,
aromatais. Šiaip Argentinos vynai pakankamai charizmatiški ir aitrūs, o šis
pasirodė šiek tiek švelnesnio kolorito, tačiau vis tiek savito argentinietiško
Las Moras serijos skonio. Tinka prie maisto, mėsos ir šiaip ragauti, gerti
kambario temperatūros (raudonieji vynai neatšaldomi, kaip baltieji).
Įvertinimas: 9/10
Jūsų Maištinga Siela
:)
AtsakytiPanaikinti